Σε υψηλούς τόνους διεξίχθη η συζήτηση στη Βουλή για αλλαγές στο σύστημα φωτοεπισήμανσης.

Στο πλαίσιο συνεδρίασης της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής τέθηκαν επί τάπητος για μια τελευταία φορά, οι προτάσεις βουλευτών για αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των καμερών και ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, απάντησε κατά πόσο γίνονται αποδεκτές από την κυβέρνηση ή όχι.

Σε σχέση με την πρόταση του ΑΚΕΛ να τοποθετηθούν σε τρείς μήνες αντίστροφα χρονόμετρα σε όλες τις διασταυρώσεις όπου υπάρχουν σταθερές κάμερες και το βέλος δεξιά, ο Υπουργός Μεταφορών απάντησε τελεσίδικα ότι δεν γίνεται αποδεκτή επειδή δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Στην συνεδρία ήταν παρών και εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ο οποίος αποφάνθηκε ότι σε περίπτωση ψήφισης μιας τέτοιας πρότασης από βουλευτές, θα είναι αντισυνταγματική η νομοθεσία επειδή αυξάνει όπως είπε, τα έξοδα του κράτους.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, δήλωσε ότι οι δικαιολογίες του Υπουργείου δεν πείθουν, αφού χιλιάδες πολίτες, κάποιοι από τους οποίους έχουν χαμηλά εισοδήματα, συνεχίζουν να παγιδεύονται από τις κάμερες. Ο κ. Κώστα υπογράμμισε ότι σκοπεύει να οδηγήσει την πρόταση για τα χρονόμετρα στην Ολομέλεια για ψήφιση και καθένας ας λάβει τις αποφάσεις του, τόνισε.

Σημείωσε ακόμα ότι δεν έγινε αποδεκτή ούτε πρόταση να αναβοσβήνει το βέλος, για να μην παγιδεύονται οι οδηγοί.

Δεν έγινε επίσης αποδεκτή πρόταση να πληρώνονται τα εξώδικα σε δόσεις.

Από όλες τις προτάσεις των βουλευτών ο Υπουργός Μεταφορών αποδέχθηκε μόνο δύο:

  • Την πρόταση του βουλευτή του ΔΗΚΟ Χρύσανθου Σαββίδη για αύξηση των βαθμών ποινής που απαιτούνται για στέρηση της άδειας οδήγησης από 12 σε 16.
  • Την πρόταση του ΔΗΣΥ να αυξηθεί ο απαιτούμενος χρόνος αποπληρωμής των εξωδίκων σε 90 μέρες από τις 30 που ισχύουν σήμερα.

Κατά την συνεδρία της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος της ηλεκτρομηχανολογικής υπηρεσίας, πότε θα εφαρμοστεί η νομοθεσία που ψηφίστηκε πριν από αρκετούς μήνες, η οποία προβλέπει μείωση του προστίμου σε 85 ευρώ από τα 300 σε περίπτωση που ένα όχημα φτάσει μέχρι τη διάβαση πεζών και καταγγελθεί από τις κάμερες.

Ο εκπρόσωπος της ηλεκτρομηχανολογικής υπηρεσίας απάντησε ότι διεξάγουν έρευνα σε συνεργασία με την εταιρεία για να εξετάσουν το κόστος της εφαρμογής μιας τέτοιας πρότασης.