Πηγή φωτογραφίας: Η Εφημερίδα των Συντακτών
Στις 24 Σεπτεμβρίου του 1834, στο Ναύπλιο, ξεκινούσε μία δίκη που έμελλε να μείνει στην Ιστορία. Δικαστές επρόκειτο να δικάσουν δικαστές. Κατηγορούμενοι ήταν ο Αναστάσιος Πολυζωίδης και ο Γεώργιος Τερτσέτης.
Οι δύο δικαστές βρίσκονται επί τέσσερις μήνες στα μπουντρούμια των φυλακών του Ναυπλίου και αντιμετωπίζουν την κατηγορία της «αρνήσεως υπηρεσίας και παραβιάσεως της εχεμυθείας περί την ψηφοφορίαν του δικαστηρίου, με σκοπόν ιδιοτελή και προς βλάβην του κράτους». Η κατηγορία έχει αποδοθεί στον Τερτσέτη και τον Πολυζωίδη από τον Επίτροπο Εδουάρδο Μάσον, Σκωτσέζο νομικό και δήθεν φιλέλληνα, ο οποίος μάλιστα υπονοεί στο κατηγορητήριο ότι οι δύο δικαστές χρηματίστηκαν από τον Κολοκοτρώνη…
Ο Εδουάρδος Μάσον είναι ο άνθρωπος που διορίστηκε εισαγγελέας από την ελληνική κυβέρνηση και τους Βαυαρούς αντιβασιλείς στη δίκη του Κολοκοτρώνη και του Πλαπούτα, η οποία είχε γίνει 4 μήνες νωρίτερα. Είναι αυτός που ζήτησε να πάνε οι δύο οπλαρχηγοί στην γκιλοτίνα προς αποκεφαλισμόν! Και θα τους είχαν αποκεφαλίσει εάν δεν αντιστέκονταν με όλες τους τις δυνάμεις ο πρόεδρος του δικαστηρίου Αναστάσιος Πολυζωΐδης και ο ένας από τους 4 δικαστές, ο Γεώργιος Τερτσέτης. Οι δυο τους είχαν το θάρρος να μην υποκύψουν ακόμα και όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης Σχινάς έστειλε τους αστυνομικούς να τους σύρουν με την απειλή των όπλων στο δικαστήριο, για να υπογράψουν με τη βία την καταδικαστική απόφαση. Οι μαρτυρίες λένε πως τους χτυπούσαν και τους έβριζαν με προτεταμένες τις ξιφολόγχες…
Αυτούς τους δύο δικαστές οδήγησαν σε δίκη… Ευτυχώς, στο τέλος εκείνης της ημέρας της 24ης Σεπτεμβρίου του 1834, μετά τις συγκλονιστικές απολογίες του Τερτσέτη και του Πολυζωίδη, την κατακραυγή της κοινής γνώμης και το θάρρος των άλλων δικαστών που δίκαζαν τους δικαστές, εκδόθηκε απόφαση αθωωτική.
Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ειρήνη Λαλάκη