Οφειλές πέραν των 4 εκατομμυρίων προς το κράτος μαζί άλλες οφειλές προς ιδιώτες, αλλά και απαιτήσεις από την Τοπική Αρχή μέσω αγωγών στα δικαστήρια κληρονόμησε από το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίου Τύχωνα ο νεοσύστατος Δήμος Αμαθούντας, όπως δήλωσε σήμερα σε διάσκεψη τύπου ο Δήμαρχος Κυριάκος Ξυδιάς.

Πρόσθεσε δε, πως αν ισχύσει ο συμψηφισμός που επιβάλει σε αυτές τις περιπτώσεις το Υπουργείο Οικονομικών με την κρατική χορηγία προς το Δήμο, τότε για το 2025 ο Δήμος Αμαθούντας δεν θα πάρει ούτε σεντ και θα στερηθεί γύρω στο ¼ του ετήσιου προϋπολογισμού του.

Ο κ. Ξυδιά διαμήνυσε πως κάτι τέτοιο δεν γίνεται σε καμιά περίπτωση αποδεκτό αφού για τις οφειλές φέρει ευθύνη το κράτος, που για 15 χρόνια δεν διενήργησε κανένα έλεγχο και τώρα ζητά άρον άρον από το νεοσύστατο δήμο να το πράξει.

Ο Δήμαρχος Αμαθούντας απέστειλε επιστολή και έχει συζητήσει το θέμα στον ΥΠΕΣ από πλευράς του οποίου διαφάνηκε όπως είπε διάθεση για συζήτηση.

«Το κράτος πρέπει να συνδράμει να επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα για τα οποία φέρει ευθύνη και όχι να μας πνίξει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ξυδιάς.

Αναφορικά με τις αιτήσεις για αδειοδότηση δύο Mall σε απόσταση 500 μέτρων μεταξύ τους στις λεωφόρους Αγίου Αθανασίου και Σπύρου Κυπριανού, ο Δήμαρχος Αμαθούντας τόνισε ότι κανένα από αυτά δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί αν δεν προηγηθούν τα έργα υποδομής που θα λύσουν τα προβλήματα που θα προκύψουν διαφορετικά θα πνίξουν την περιοχή εμπορικά και κυκλοφοριακά.

Ο Δήμαρχος Αμαθούντας αξίωσε δημόσια διαβούλευση για το θέμα και αιτιολόγηση των όποιων αποφάσεων από το Συμβούλιο Παρεκκλίσεων, δεδομένου όπως είπε ότι η αίτηση για το ένα από τα δύο αφορά τεμάχιο σε ζώνη 100% οικιστική. Ως προς τα έργα που πρέπει να προηγηθούν αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της Λεοφώρου Αγίου Αθανασίου, τη σύνδεση με τον παραλιακό με ανισόπεδο κόμβο στη διασταύρωση με την Κολωνακίου, καθώς και την ανακατασκευή της Ανδρέα Καριόλου.

Ο κ. Ξυδιάς ανέφερε ακόμη πως έχει συζητήσει το θέμα και με το Δήμαρχο Λεμεσού Γιάννη Αρμεύτη με τον οποίο προβαίνουν σε συντονισμένες ενέργειες.

Ο Δήμαρχος παρουσίασε τέλος το λογότυπο του νέου Δήμου Αμαθούντας που απεικονίζει ένα πινάκιο που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Αμαθούντα το οποίο κοσμείται με τον χαρακτηριστικό γεωμετρικό διάκοσμο των αγγείων της Αμαθούντας που συμβολίζει τις αρχές που θα διέπουν το νεοσύστατο Δήμο.