Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργούν οι παιδικές στέγες, αλλά και η πιθανή παραβίαση των δικαιωμάτων παιδιών και εφήβων, εξετάστηκαν σήμερα σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής.

Αφορμή της εγγραφής του θέματος ήταν η υπόθεση ληστείας 64χρονου από ανήλικες που βρίσκονταν υπό την κηδεμονία του κράτους και εν τέλει εξετάζεται και υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης τους από τον 64χρονο. Επιπλέον, ήταν και το χάος που προκλήθηκε τις προάλλες στη στέγη ηλικιωμένων στη Λάρνακα όπου διέμεναν 20 ασυνόδευτοι μετανάστες.

Η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, τόνισε ότι πολλά από τα παιδιά και τους έφηβους που διαβιούν σε στέγες αντιμετωπίζουν δύσκολες συνθήκες σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο. «Για να φτάσουν σε στέγες, οι οποίες είναι το ύστατο μέτρο, σημαίνει ότι έχουν βιώσει παραμέληση, εγκατάλειψη και κακοποίηση», είπε η Υφυπουργός.

Στην Βουλή αναφέρθηκαν και στοιχεία: Περισσότεροι από 1.361 ανήλικοι βρίσκονται σήμερα υπό την κηδεμονία του κράτους. Πιο αναλυτικά, 237 ανήλικοι είναι σε αναδοχή οικογένεια, 32 σε ημιανεξάρτητη διαβίωση, 92 σε στέγες και πέραν των χίλιων είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Βουλευτές τόνισαν ότι θα έπρεπε να υπήρχαν σωστές διαδικασίες για να δίνονται αυτά τα παιδιά σε περισσότερες ανάδοχες οικογένειες. Ζήτησαν από την Υφυπουργό και τους λειτουργούς, όπως μεταβούν για επιτόπιο έλεγχο στις δομές, ενώ εξέφρασαν ανησυχίες για πιθανό trafficking, αν τα παιδιά προστατεύονται δηλαδή από τρίτους, που θέλουν να τα εκμεταλλευτούν.

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων ανέδειξε το ζήτημα της ανάγκης συντονισμού όλων των αρμοδίων υπηρεσιών, για την προστασία των παιδιών.

Όπως αναφέρθηκε από πλευράς Υφυπουργείου, για τα περισσότερα παιδιά που είναι υπό την κηδεμονία του κράτους, υπάρχει πρόγραμμα που φροντίζει για τη στήριξη τους μέχρι τα 21 τους χρόνια.

Τέθηκε επίσης σε πιλοτική λειτουργία εδώ και ένα χρόνο το Κέντρο Ημέρας, το οποίο στελεχώνεται από ψυχολόγους, εκπαιδευτές, γυμναστές και άλλους ειδικούς, ωστόσο από το Κέντρο εξυπηρετήθηκαν μόνο 20 παιδιά συνολικά.

Η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας ρωτήθηκε για το πρόσφατο γεγονός όπου 20 ασυνόδευτοι μετανάστες ζούσαν σε στέγη ηλικιωμένων στη Λάρνακα.

Χαρακτήρισε το γεγονός ως λύση έκτακτης ανάγκης επειδή οι έφηβοι κατέληξαν εκεί μετά από κρίση που ξέσπασε σε άλλο χώρο φιλοξενίας. H κ. Ευαγγέλου, σημείωσε ότι η δημιουργία θέσεων για τους ανηλίκους δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη, αφού «χωρίζονται ανά φύλο, εθνικότητα, λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό τους». Λόγω του μεγάλου αριθμού ασυνόδευτών , οι κρίσεις είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, ανέφερε.