Στις 10 Σεπτεμβρίου του 1960, στη Ρώμη, η οποία φιλοξενούσε τότε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ξημέρωσε η μέρα που θα γινόταν ο μαραθώνιος. Και κανείς δεν υποψιαζόταν ότι εκείνη η ημέρα θα έμενε στην ιστορία χάρη σ’ έναν Αιθίοπα αθλητή παντελώς άγνωστο, με ταλέντο και μεγάλο πείσμα, που έκανε όλον τον αθλητικό κόσμο να υποκλιθεί στα γυμνά του πόδια. Ο Αμπέμπε Μπικίλα, ο φτωχός βοσκός από ένα χωριό της Αιθιοπίας, τερμάτισε θριαμβευτής στον μαραθώνιο, με ολυμπιακό ρεκόρ, τρέχοντας ξυπόλητος στους δρόμους της αιώνιας πόλης… Της Ρώμης.

Στις 7 Αυγούστου του 1932, στην Αιθιοπία, γεννιόταν ένα παιδί που έμελλε να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους μαραθωνοδρόμους όλων των εποχών. Συμπτωματικά, εκείνη την ίδια ημέρα, πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες οι αθλητές έτρεχαν στο αγώνισμα του μαραθωνίου. 28 χρόνια αργότερα, το 1960, ο Αιθίοπας Αμπέμπε Μπικίλα θα έγραφε ιστορία ως μαραθωνοδρόμος. Στη Ρώμη. Ξυπόλητος και μόνος. Παίρνοντας μια ιδιότυπη εκδίκηση για όλους τους Αιθίοπες. Μια που είχαν υποστεί τα δεινά του πολέμου από τους Ιταλούς δύο φορές: μία στα τέλη του 1800 και μία το 1935, όταν ο Αμπέμπε Μπικίλα ήταν 3 χρονών και ο Ιταλός δικτάτορας Μουσολίνι εισέβαλε στη χώρα του κάνοντας αποικιοκρατικό πόλεμο. Μετά από αιματηρές μάχες επτά μηνών και χημικό πόλεμο, ο Μουσολίνι κατέκτησε την Αιθιοπία, έφτιαξε την «Ιταλική Ανατολική Αφρική», έφτιαξε και το γόητρό του στους υποστηρικτές του και στους ομοϊδεάτες ευρωπαίους ηγέτες…

Ο Αμπέμπε Μπικίλα στους Ολυμπιακούς της Ρώμης θα τρέξει ξυπόλητος. Οι ειδικοί δεν του έδιναν καμία τύχη. «Τα πόδια του θα πάρουν φωτιά στα πλακόστρωτα της Ρώμης», έλεγαν. Και τα πόδια του θα πάρουν πράγματι φωτιά, όχι επειδή έτρεξε με γυμνά πόδια 42 χιλιόμετρα και 195 μέτρα επί 2 ώρες, 15 λεπτά, 6 δευτερόλεπτα και 2 κλάσματα του δευτερολέπτου. Τα ποδιά του Αιθίοπα Αμπέμπε Μπικίλα είχαν πάρει φωτιά επειδή έκανε νέο ολυμπιακό ρεκόρ. Στα 28 του χρόνια έγινε ο πρώτος μαύρος Αφρικανός που πήρε χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς αγώνες. Όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν για την απόφασή του να τρέξει ξυπόλητος, είπε: «Ήθελα να μάθει ο κόσμος ότι η χώρα μου, η Αιθιοπία, πάντα κέρδιζε με αποφασιστικότητα και ηρωισμό».

Ο Αμπέμπε Μπικίλα, πέθανε στα 41 του χρόνια από εγκεφαλική αιμορραγία, μετά από τροχαίο ατύχημα που τον άφησε καθηλωμένο σε αναπηρικό καροτσάκι. Στην κηδεία του παραβρέθηκαν 65.000 άνθρωποι.

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ειρήνη Λαλάκη