Στις 9 Σεπτεμβρίου του 2019 ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας πήρε την κιθάρα του και τράβηξε γι΄ αλλού. Σαν να μας γύρισε την πλάτη ήσυχα ήσυχα, χάθηκε σιγοσφυρίζοντας στο βάθος ενός δρόμου με πλατάνια και οξιές, μηλιές και καστανιές. Γιατί έτσι είναι ο τόπος που γεννήθηκε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, εκεί στη Νέα Ιωνία Βόλου, στους πρόποδες του Πηλίου, το 1956.

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας στα 20 του έφτιαξε το συγκρότημα P.L.J., τραγουδούσαν αγγλικό στίχο, ηχογρἀφησαν τον δίσκο τους «Armageddon», πήγαν στο Παρίσι στοχεύοντας σε διεθνή καριέρα, αλλά οι προσπάθειες δεν ευοδώθηκαν. Σήμερα ο δίσκος «Armageddon», είναι συλλεκτικός, ενώ ο αμερικάνικος και ευρωπαϊκός μουσικός Τύπος τον χαρακτηρίζει ως έναν από τους καλύτερους δίσκους progressive rock που ηχογραφήθηκαν ποτέ…
Οι P.L.J έγιναν «Τερμίτες» και με ελληνικούς στίχους πια μας έδωσαν τραγούδια που σημάδεψαν μια ολόκληρη εποχή και άλλαξαν τον ήχο και τον στίχο της ελληνικής ροκ. Όμως δεν πουλούσαν… Και διαλύθηκαν.

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας συνέχισε μόνος του, έγραψε τραγούδια για τη Μαρία Φαραντούρη, τον Γιώργο Νταλάρα, τον Διονύση Σαββόπουλο, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, την Ελευθερία Αρβανιτάκη, τους Πυξ Λαξ, τον Διονύση Τσακνή, τον Γιάννη Κότσιρα, τον Δημήτρη Μητροπάνο, τον Σάκη Μπουλά, τη Φλέρυ Νταντωνάκη και τόσους ακόμα. Επίσης, μελοποίησε και τραγούδησε Μάνο Ελευθερίου, Άλκη Αλκαίο, Άκο Δασκαλόπουλο, Μιχάλη Γκανά, Μιχάλη Μαρματάκη, Γιάννη Μπαχ Σπυρόπουλο, Ισαάκ Σούση, Οδυσσέα Ιωάννου, Λίνα Δημοπούλου, Λίνα Νικολακοπούλου…

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας περπάτησε δίπλα μας για 63 χρόνια και είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πούμε ότι τον χάσαμε. Γιατί είναι εδώ, μαζί μας, κάθε λεπτό, κάθε στιγμή, με κάθε νότα και με κάθε τραγούδι. Και αυτό μάλλον θα συμβαίνει για πολλά, για πάρα πολλά χρόνια!

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ειρήνη Λαλάκη