Στη σκιά των συνεχιζόμενων παραπόνων των πολιτών για προβλήματα στη λειτουργία των καμερών τροχαίας, το θέμα θα συζητηθεί ξανά στη Βουλή.

Σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών την ερχόμενη Πέμπτη, θα τεθούν επί τάπητος οι προτάσεις νόμου βουλευτών για σημαντικές αλλαγές στο σύστημα φωτοεπισήμανσης.

Όπως ενημερωθήκαμε στην Βουλή θα κληθεί ο Υπουργός Μεταφορών για να καταθέσει τελεσίδικα τις απόψεις του, επί των αλλαγών.

Υπενθυμίζεται ότι ενώπιον της βουλής εκκρεμούν δύο προτάσεις νόμου του ΑΚΕΛ. Στην πρώτη αναφέρεται ότι πρέπει να τοποθετηθεί σύστημα αντίστροφης χρονομέτρησης όπου υπάρχουν σταθερές κάμερες, σε διάστημα τριών μηνών και πως σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να ανασταλεί η λειτουργία του συστήματος.

Στην δεύτερη πρόταση δίνεται η δυνατότητα στους οδηγούς που καταγγέλλονται να αποπληρώνουν τα εξώδικα με δόσεις.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα δήλωσε στον Σταθμό μας ότι και σε περίπτωση διαφωνίας του Υπουργείου θα ζητήσει όπως οι προτάσεις συζητηθούν σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, και να προωθηθούν στην Ολομέλεια για ψήφιση σε διάστημα 2 με 3 εβδομάδων.

Δύο προτάσεις υπογράφει το ΔΗΚΟ. Η πρώτη προβλέπει την αύξηση, από 12 σε 20, των βαθμών ποινής για στέρηση της άδειας οδήγησης. Η δεύτερη προβλέπει να μην καταγγέλλονται οι μαθητευόμενοι οδηγοί.

Σημειώνεται ότι με επιστολή του ο Υπουργός Μεταφορών διαφωνεί για διάφορους λόγους με όλες τις προτάσεις εκτός από δύο του ΔΗΣΥ που προβλέπουν να αυξηθούν από 30 σε 60, οι ημέρες προθεσμίας αποπληρωμής εξώδικου και η επέκταση του διαστήματος για άσκηση δίωξης εναντίον προσώπου που δεν αποπλήρωσε εξώδικο πρόστιμο από 45 σε 60 ημέρες. Το Υπουργείο διαφωνεί και με την παραχώρηση έκπτωσης σε περίπτωση αποπληρωμής του προστίμου εντός 30 ημερών.

Όπως πληροφορηθήκαμε σε σχέση με τον νόμο που ψήφισε η Βουλή με πρόταση του βουλευτή Μαρίνου Μουσιούττα από τον περασμένο Ιούνιο, ο οποίος προβλέπει μείωση του προστίμου στα 85 ευρώ, εάν κάποιος βρίσκεται μέχρι την διάβαση πεζών η ηλεκτρομηχανολογική υπηρεσία, απάντησε χθες ότι δεν είναι ακόμα έτοιμη να την εφαρμόσει.

Σε μια άλλη εξέλιξη σύμφωνα με ενημέρωση από την Τροχαία Αρχηγείου σε δύο εβδομάδες από σήμερα αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία σταθερές κάμερες σε νέα σημεία στην Λεμεσό, μεταξύ των οποίων και η διασταύρωση των λεωφόρων Αγίας Φυλάξεως και Σπύρου Κυπριανού.