Την έντονη αντίδραση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας προκάλεσε η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για θεσμοθέτηση Ελεγκτικού Συμβουλίου, το οποίο θα απαρτίζεται από τον Γενικό Ελεγκτή ως Πρόεδρο, τον Βοηθό Γενικό Ελεγκτή ως Αντιπρόεδρο και τρία μέλη.
Σε σημερινή ανακοίνωσή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας τονίζεται ότι πρόκειται για «προσπάθεια φίμωσης του Γενικού Ελεγκτή» και επισημαίνεται ότι «η Κυβέρνηση θέλει να διορίσει 3 άτομα της δικής της εμπιστοσύνης τα οποία θα έχουν την πλειοψηφία και θα ελέγχουν τις εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας».
Η λέξη εκσυγχρονισμός χρησιμοποιείται από την Κυβέρνηση για επικοινωνιακούς λόγους, σημειώνεται ακόμα, αφού το μοντέλο της Κύπρου είναι παγκόσμια το πιο διαδεδομένο και πετυχημένο και το ακολουθούν οι περισσότερες χώρες της ΕΕ, αλλά και άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ.
Η Σουηδία είχε ελεγκτικό συμβούλιο και το 2020 το άλλαξε σε μοντέλο όπως της Κύπρου, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας η οποία υποστηρίζει ότι αυτό που επιχειρείται δεν είναι εκσυγχρονισμός αλλά οπισθοδρόμηση με στόχο την ποδηγέτηση.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι παρά τις διαβεβαιώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι οι αλλαγές γίνονται για λόγους θεσμικούς, είναι προφανές ότι για την Κυβέρνηση το θέμα είναι προσωπικό.
Η Ελεγκτική Υπηρεσία υπενθυμίζει ότι ουδεμία έκθεση διεθνούς οργανισμού εισηγήθηκε αλλαγή του μοντέλου της Υπηρεσίας, ενώ σε εκθέσεις της GRECO για το Κράτος Δικαίου, αναφέρεται ότι «ο Γενικός Ελεγκτής έχει επιδείξει ένα κρίσιμο ρόλο ως ένας εξωτερικός ελεγκτής των δημοσίων υπηρεσιών.»
Υπενθυμίζει ακόμα ότι το 2016 ήρθε στην Κύπρο η Ελεγκτική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου για ομότιμη αξιολόγηση και πως υπάρχει συλλογικότητα, αφού όλες οι εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας εγκρίνονται από τη Διευθυντική Ομάδα.
Η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ότι αν η κυβέρνηση επιμείνει θα απευθυνθεί στα κοινοβουλευτικά κόμματα, ενώ έσχατη γραμμή άμυνας της θα είναι το Σύνταγμα και το γεγονός ότι το μοντέλο της Υπηρεσίας προβλέπεται σε θεμελιώδες άρθρο.
Στην ανακοίνωση απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάριος Χαρτσιώτης, ο οποίος σε δηλώσεις του στον Αντ1 σημείωσε ότι ο Γενικός Ελεγκτής προέτρεξε με σκληρούς χαρακτηρισμούς εναντίον της κυβέρνησης, προτού γίνει η συνάντηση μαζί του και του εξηγηθούν οι λόγοι και η φιλοσοφία των δύο νομοσχεδίων για το Ελεγκτικό συμβούλιο.
Αρνούμενος να απαντήσει στα περί φίμωσης που αποδίδει στην κυβέρνηση ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο κύριος Χαρτσιώτης υπέδειξε ότι ο καθένας επιλέγει την μέθοδο και τη στρατηγική με την οποία προχωρεί.
Η κυβέρνηση είπε, δεν θα μπει στη συζήτηση της ουσίας, σεβόμενη τη διαδικασία η οποία έχει αρχίσει και ακολουθείται.
Η συνάντηση με το Γενικό Ελεγκτή ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, καθορίστηκε στις 23 Σεπτεμβρίου κατόπιν δικής τους επιλογής και προτού γνωστοποιηθεί η ημερομηνία απόφασης για την παραμονής ή παύσης του.