Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο κλήθηκε σήμερα να εξετάσει αναφορές που έχει ενώπιον του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για νόμους που ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής, αφού ηγέρθηκαν θέματα αντισυνταγματικότητας.
Στο δικαστήριο, τον Γενικό Εισαγγελέα εκπροσώπησαν, οι δικηγόροι Πόλυς Πολυβίου και Αχιλλέας Αιμιλιανίδης και τη Βουλή ο δικηγόρος Χρήστος Κληρίδης.
Σε σχέση με τον επίμαχο νόμο για εκσυγχρονισμό του Πόθεν Έσχες κατόπιν σχετικού αιτήματος, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να δώσει δύο βδομάδες χρόνο, στους δικηγόρους της Βουλής και στους δικηγόρους του Γενικού Εισαγγελέα για να ετοιμάσουν τις αγορεύσεις τους.
Το αίτημα κατέθεσαν οι συνήγοροι των δύο μερών, με τον Αντώνη Λιάτσο Πρόεδρο του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου να το αποδέχεται. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος για το Πόθεν Έσχες των κρατικών αξιωματούχων, ψηφίστηκε στη βάση προτάσεων νόμου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών.
Με τον νόμο η Βουλή εισήγαγε ρυθμίσεις για υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης περιουσιακών στοιχείων από κρατικούς αξιωματούχους ή δημόσια εκτεθειμένα πρόσωπα. Στη δήλωση των στοιχείων περιλαμβάνονται και τα περιουσιακά στοιχεία των συζύγων και των εξαρτώμενων μελών των οικογενειών τους.
Στην υποχρέωση δήλωσης Πόθεν Έσχες περιλήφθηκαν και ο Γενικός Εισαγγελέας και του Βοηθός Γενικός Εισαγγελεας, κάτι που αποτέλεσε και το σημείο τριβής, αφού οι υπήρξε διαφωνία από την πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα.
Η κεντρική θέση που προέβαλαν σήμερα στο Ανώτατο Δικαστήριο οι δικηγόροι του Γενικού Εισαγγελέα είναι πως εκ του συντάγματος έχει τους ίδιους όρους υπηρεσίας με τους δικαστές του Ανωτάτου δικαστηρίου. Οι δικηγόροι ζήτησαν να γίνει συνταγματική διάκριση, αφού οι δικαστές αυτορυθμίζονται και υποστήριξαν πως δεν έχει την εξουσία η Βουλή να τους περιλάβει στο Πόθεν Έσχες.
Οι δικηγόρος της Βουλής αναμένεται να επικεντρωθεί στον ισχυρισμό ότι δεν συνιστά όρο υπηρεσίας το πόθεν έσχες και ο Γενικός Εισαγγελέας έχει πολύ διαφορετικό ρόλο από τους δικαστές.
Με βάση τη νέα διευθέτηση, που έγινε οι αγορεύσεις των δύο πλευρών θα λάβουν χώρα εντός δεκαπέντε ημερών.