Νέα ρωσική αεροπορική επιδρομή, αυτή τη φορά στην πόλη Λβιβ στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας, κοντά στην Πολωνία, στοίχισε τη ζωή σε εφτά ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους τριάντα.
Από το ρωσικό πλήγμα-όπως έχει αναφερθεί- καταστράφηκαν ιστορικά κτήρια στην καρδιά της πόλης. Η ρωσική επίθεση έλαβε χώρα μόλις λίγες ώρες, μετά το φονικό πλήγμα στην πόλη Πολτάβα της κεντρικής Ουκρανίας, με πενήντα-ένα νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Στη χώρα έχει κηρυχθεί τριήμερο πένθος. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν το κτήριο εκπαίδευσης και προετοιμασίας στρατολογημένων και μισθοφόρων στρατιωτικών, πριν αποσταλούν στα μέτωπα του πολέμου.
Μετά το βαρύ πλήγμα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους δυτικούς συμμάχους του, να επιτρέψουν στο Κίεβο την πραγματοποίηση επίθεσης με πυραύλους μακρού βεληνεκούς εναντίον της Ρωσίας.Παράλληλα, ζήτησε περισσότερα αντιαεροπορικά συστήματα από τους συμμάχους της Ουκρανίας.
Ανασχηματίζεται η κυβέρνηση Ζελένσκι
Οι ραγδαίες εξελίξεις το τελευταίο διάστημα κι η επέλαση των ρωσικών δυνάμεων σε περιοχές που θεωρούνται στρατηγικά καίριες επέβαλαν αλλαγές στις ουκρανικές δυνάμεις σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο Παύτηκαν στρατιωτικοί διοικητές, διορίστηκαν νέοι, ενώ κάποιοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τις προηγούμενες μέρες
Σήμερα ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα υπέβαλε την παραίτησή του, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο μεγαλύτερος κυβερνητικός ανασχηματισμός στη χώρα.
Τις επόμενες μέρες αναμένονται και άλλες παραιτήσεις και νέοι διορισμοί, μετά την παραίτηση πέντε Υπουργών χθες, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της Κυβέρνησης.
Ο Πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι είχε πει ότι οι αλλαγές στην Κυβέρνηση, οι οποίες έρχονται σε μια κρίσιμη συγκυρία, είναι απαραίτητες για να την ενισχύσουν.
Το επικίνδυνο παιχνίδι συνεχίζεται.
Που θα οδηγήσει η κατάσταση σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών; Όπως γράφει στην ιστοσελίδα της Ναυτεμπορικής ο Μιχάλης Ψύλλος, «οι πραγματικοί στόχοι του προέδρου Ζελένσκι ήταν και πρέπει να θεωρούνται μόνο πολιτικοί. Θέλει να εμπλέξει όλο και περισσότερο στον πόλεμο την Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αλλωστε, σε αυτόν τον πόλεμο, γίνονται ταυτόχρονα δύο διαφορετικοί πόλεμοι: Από τη μια πλευρά υπάρχει ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, από την άλλη ο πόλεμος Ρωσίας-Δύσης.
Ο Ζελένσκι θέλει να απελευθερώσει τη χώρα, να φέρει την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ για να είναι σίγουρος για το μέλλον, αλλά ξέρει ότι η ανακατάκτηση της Κριμαίας και της Ανατολικής Ουκρανίας είναι αδύνατη μόνο με τις δυνάμεις της Ουκρανίας.
Η Μόσχα θέλει να κρατήσει την Κριμαία και το Ντονμπάς και δεν θέλει το ΝΑΤΟ στα ρωσικά σύνορα, αλλά δεν έχει τη δύναμη ή τους πόρους να κατακτήσει και να κυβερνήσει την Ουκρανία. Η Ουάσιγκτον γνωρίζει επίσης καλά ότι οι στόχοι του Κιέβου είναι αδύνατοι, επομένως θέλει να αποδυναμώσει τη Μόσχα, ίσως και να ευνοήσει μια αλλαγή καθεστώτος.
Και το επικίνδυνο παιχνίδι συνεχίζεται. Χωρίς όρια και κανόνες».