Σε στάση αναμονής τελούν συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης η οποία έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2023.

Όπως πληροφορηθήκαμε σήμερα ή αύριο το αργότερο αναμένεται να κατατεθεί μεσολαβητική πρόταση από το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να κηρυχθεί αδιέξοδο.

Oι σύνδεσμοι των ξενοδόχων ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ και οι συντεχνίες ΟΥΞΕΚΑ-ΣΕΚ και ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ, εισέρχονται στο τελικό και πιο κρίσιμο στάδιο των διαπραγματεύσεων και το τοπίο θα ξεκαθαρίσει εντός των επομένων ημερών.

Όπως ενημερωθήκαμε το σημείο που προκαλεί διαφωνίες έχει να κάνει με το πεδίο εφαρμογής της συλλογικής σύμβασης.

Οι συντεχνίες ΠΕΟ και ΣΕΚ ζητούν βελτίωση των όρων της σύμβασης σε σχέση με πριν και κυρίως την καθολική εφαρμογή της σε όλο τον ξενοδοχειακό κλάδο. Από την πλευρά τους οι σύνδεσμοι των ξενοδόχων προσανατολίζονται στην εφαρμογή της σύμβασης μόνο για τα μέλη των συντεχνιών, που αριθμούν περί το 60% των εργαζομένων.

Σε δηλώσεις του στο Κανάλι 6 ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Κέντρων Αναψυχής της ΣΕΚ, Μιχάλης Φράγκου ανέφερε ότι υπάρχει ένα θετικό κλίμα μεταξύ των πλευρών και πως η όποια πρόταση θα μελετηθεί. Ανανέωση της συλλογικής σύμβασης πρόσθεσε ο κ. Φράγκου σημαίνει πρόνοια για αυξήσεις μισθών και ταμείων προνοίας, καθώς και άλλων ωφελημάτων.

Από την πλευρά του ΓΓ της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ Νεόφυτος Τιμινής ανέφερε ότι η συντεχνία που εκπροσωπεί κρατά μικρό καλάθι, λόγω της παρέλευσης πολλών ημερών χωρίς αλλαγή δεδομένων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Υπενθύμισε δε ότι τα τελευταία χρόνια μια μερίδα ξενοδόχων δεν τηρούσε τα συμφωνηθέντα, με αποτέλεσμα να υπάρχει τάση φυγής από μέρους του προσωπικού στα ξενοδοχεία.

Ο κ. Τιμινής είπε ότι οι συντεχνίες κατέθεσαν από κοινού τις θέσεις τους σε κοινή που έγινε στις 16 Αυγούστου και πως βρίσκονται στη διάθεση του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων για συζήτηση.