Τηλεφώνημα από τα ΗΕ «μόλις χθες» με την προσδοκία να τους καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών τον Σεπτέμβριο, δήλωσε ότι έλαβε ο Ερσίν Τατάρ.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Άνκαρα Ανατόλια μετέδωσε ότι μιλώντας χθες στο περιθώριο συνάντησης με επιχειρηματίες στο Μπάρτιν της βόρειας Τουρκίας, ο Ε. Τατάρ επανέλαβε ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί και δύο ξεχωριστά κράτη.
«Μόλις χθες λάβαμε ένα τηλεφώνημα από τα Ηνωμένα Έθνη. Είχαν μεγάλη προσδοκία, λέει, να μας φέρουν στο τραπέζι τον Σεπτέμβριο. Είμαστε σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, τον Υπουργό Εξωτερικών και τους πολύτιμους γραφειοκράτες του Υπουργείου Εξωτερικών. Δεν θα γίνει ποτέ υποχώρηση από την πολιτική μας», δήλωσε.
Συνέχισε λέγοντας ότι απάντησε πως «θα καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνο με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και της κρατικής μας υπόστασης’. Γι’ αυτό, αυτό περιμένουμε τώρα».
Αν επιβεβαιωθεί αυτό, είπε, «με απευθείας εμπόριο, απευθείας πτήσεις, απευθείας επαφές, άρση όλων των ειδών των ανηλεών εμπάργκο και περιορισμών από πάνω μας και με την επιβεβαίωση του κράτους μας μόνο, μπορούμε να εισέλθουμε σε μια διαδικασία ξανά εκεί για μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, όπως λέει ο κ. Πρόεδρός μας». Χωρίς την επιβεβαίωση αυτών, είπε, «δεν θα επιστρέψουμε ποτέ στο σημείο που έμεινε, στο σημείο μηδέν στρατεύματα, μηδέν εγγυήσεις, όταν συνεχίζονταν συνομιλίες για ομοσπονδία για τελευταία φορά το 2017, σύμφωνα με τους ίδιους».
Κατά τον κ. Τατάρ, «η τδβκ είναι το κράτος των Τουρκοκυπρίων και αυτό το κράτος δεν ιδρύθηκε ως αστείο. Αυτό το κράτος είναι η έκφραση της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας των Τουρκοκυπρίων και αναγνωρίζεται από την Τουρκία και είναι μέλος-παρατηρητής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών». Ως εκ τούτου, είπε, «το μήνυμα ότι το γεγονός αυτό δεν θα αλλάξει με τη σταδιακή αναγνώριση της ύπαρξής μας είναι πολύ σημαντικό. Το σημαντικό είναι να το διατηρήσουμε αυτό μέχρι τέλους. Στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων, μπορεί να σας οδηγήσουν σε διαφορετικά μέρη. Στην πραγματικότητα συνεχίζουμε μια διαδικασία διπλωματίας χωρίς να βρισκόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Απαιτούμε να αναγνωριστεί η κυριαρχία μας προκειμένου να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτό είναι το πιο φυσικό μας δικαίωμα», πρόσθεσε.
Είπε επίσης ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Ανατολική Μεσόγειο, όπου τα μάτια του κόσμου είναι πάντα στραμμένα με τις γεωστρατηγικές και γεωπολιτικές εξελίξεις. «Δεν αρκεί να θέλουμε το δικό μας ξεχωριστό κράτος ως Τουρκοκύπριοι. Οι δυνατότητες και η δύναμη των Τουρκοκυπρίων είναι ξεκάθαρες. Αλλά το γεγονός ότι η εγγυήτρια μητέρα πατρίδα, η μητέρα πατρίδα Τουρκία, η οποία απέχει μόλις 40 μίλια από αυτή τη γεωγραφία, είπε ‘δύο κράτη’, έχει φέρει τη ζυγαριά και τις ισορροπίες σε ένα εντελώς διαφορετικό σημείο. Αφού φτάσουμε σε αυτό το στάδιο, δεν υπάρχει επιστροφή και δεν θα έπρεπε να υπάρχει».
Υποστήριξε ότι η θάλασσα είναι επίσης πατρίδα και ότι υπάρχουν δικαιώματα και δίκαια στη θάλασσα. «Αυτές οι τρεις πατρίδες μαζί, η μικρή πατρίδα (ΣΣ: το ψευδοκράτος), η μητέρα πατρίδα και η γαλάζια πατρίδα, αντιπροσωπεύουν τη δύναμη και τη δυναμική μας στην Ανατολική Μεσόγειο, και ως εκ τούτου τις αρχές και κάποιες δυναμικές για να είμαστε ένα μεγάλο και ισχυρό έθνος στο μέλλον. Επομένως, όταν λέμε τδβκ, δεν είμαστε μόνο εμείς που ζούμε εκεί, ο τουρκοκυπριακός λαός. Είμαστε μια καρδιά με αυτόν τον τρόπο, αλλά η κύρια δύναμή μας είναι η στήριξη της Τουρκικής Δημοκρατίας», κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ