Στις 3 Αυγούστου του 1492, από το λιμάνι της Σεβίλλης, το Πάλος ντε λα Φροντέρα, εκεί στην Ανδαλουσία, απέπλευσαν τρεις καραβέλες: η «Νίνια», η «Πίντα» και η «Σάντα Μαρία»: τα τρία καράβια που ξεκίνησαν, υπό την καθοδήγηση του Χριστόφορου Κολόμβου, για να φτάσουν στις Ινδίες, τα μέρη που τότε έλεγαν έτσι, και σήμερα είναι η Άπω Ανατολή καθώς και οι χώρες της νότιας Ασίας. Ξεκίνησε ο Χριστόφορος Κολόμβος πλέοντας προς τα δυτικά για να φτάσει στην Ανατολή. Ο λόγος; Πίστευε πως εκεί που τελείωνε η Ευρώπη και άρχιζε η θάλασσα, αφού η Γη ήταν στρογγυλή, πίστευε ο Κολόμβος ότι στο τέλος αυτής της θάλασσας που ατένιζαν Ισπανοί και Πορτογάλοι βρίσκεται η Ασία. Ούτε που του πέρασε από το μυαλό του μαθηματικού, αστρονόμου και χαρτογράφου Κολόμβου, ότι μπορεί να μεσολαβούν κι άλλες στεριές, άγνωστες μέχρι τότε στους παντογνώστες Ευρωπαίους…
Επιπλέον, ο Χριστόφορος Κολόμβος έκανε και ακόμη ένα μάλλον σημαντικό λάθος: υπολὀγισε την περιφέρεια της Γης κατά το ένα τρίτο μικρότερη απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Τι κι αν οι σωστές μετρήσεις του αστρονόμου Ερατοσθένη από τον 3ο αιώνα π.Χ. ακόμα ήταν γνωστές στους λόγιους και διαβασμένους της εποχής τους Κολόμβου;
Μετά από ένα σωρό λάθη, ο Χριστόφορος Κολόμβος ξεκίνησε για τις Ινδίες και έφτασε δύο μήνες μετά στα νησιά της Καραϊβικής. Έκανε μπρος πίσω πολλά ταξίδια, μετέφερε σκλάβους και αργότερα Ισπανούς εποίκους στα μέρη που ανακάλυπτε, έβαλε τους γηγενείς να δουλεύουν ανελέητα για να του δίνουν χρυσάφι, ασήμι, μπαχαρικά, και ό,τι άλλο θεωρούσε πολύτιμο, και κάπως έτσι ο Χριστόφορος Κολόμβος που εγκαινίασε μια ολόκληρη εποχή, ήταν εκείνος που ξεκίνησε την αποικιοκρατία στην Αμερική. Αυτός και οι επόμενοι Ευρωπαίοι που πήγαν εκεί, εξόντωσαν πολιτισμούς, έκαναν σκλάβους, εξανδραπόδισαν και σκότωσαν εκατομμύρια ανθρώπους, φέρθηκαν με παροιμιώδη βαρβαρότητα, αυτοί οι πολιτισμένοι, προς τους απολίτιστους, χαζούς, γυμνούς, κιτρινοσκουρόχρωμους κατοίκους μιας ολόκληρης ηπείρου, στην οποία εκτός των άλλων προκάλεσαν και τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή…
Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ειρήνη Λαλάκη