Υπό τον τίτλο η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει υπόθεση διαφθοράς η Κυπριακή Δημοκρατία και η κοινοπραξία Κινεζικών, Ελληνικών και Νορβηγικών συμφερόντων «φιγουράρουν» σε δημοσίευμα της Financial Times, λόγω του σκανδάλου που αφορά στην ανάθεση του έργου εισαγωγής φυσικού αερίου στο Βασιλικό.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να ανακτήσει έως και 100 εκ. ευρώ από την κυπριακή κυβέρνηση αφού μια κοινοπραξία υπό κινεζική ηγεσία εγκατέλειψε ένα έργο τερματικού εισαγωγής φυσικού αερίου, το οποίο τώρα ερευνάται για διαφθορά», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Η βρετανική οικονομική εφημερίδα παραθέτει το ιστορικό της ανάθεσης της σύμβασης κατασκευής τερματικού υγροποιημένου αερίου αξίας 542 εκ. ευρώ στην κοινοπραξία CPP το 2019, με στόχο τη μείωση της εξάρτησης της Κύπρου από το εισαγόμενο πετρέλαιο.

Η εφημερίδα σημειώνει, πως η Κύπρος έχει ήδη λάβει 69 από τα 101 εκ. ευρώ που έχει προϋπολογίσει η ΕΕ για το συγκεκριμένο έργο.

Γίνεται επίσης αναφορά σε δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να είχε επιλέξει τη συγκεκριμένη κοινοπραξία για το έργο.

Τονίζεται επίσης ότι η ευρωπαϊκή εισαγγελική έρευνα ακολουθεί την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας τον Ιανουάριο, στην οποία περιλαμβάνονται ανησυχίες για τις καθυστερήσεις, το αυξημένο κόστος, την ποιότητα και την ασφάλεια του έργου.

Περιγράφει στη συνέχεια τις παρατάσεις υλοποίησης του έργου, την τελική κατάρρευση της συμφωνίας προ ημερών και την προσφυγή της κοινοπραξίας σε διαιτητικό δικαστήριο του Λονδίνου, με την οποία αξιώνει άλλα 200 εκατομμύρια.

Σε σημερινό δημοσίευμα του «Φιλελευθέρου» αναφέρεται ότι η Κινεζική εταιρεία έπεισε το δικαστήριο να μπλοκάρει την ρευστοποίηση εγγυητικών ύψους 70 εκατομμυρίων προς την Κύπρο και την ΕΤΥΦΑ, μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Αναφερόμενος στο ποινικό μέρος των ερευνών ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου είπε ότι είναι πολιτική θέση της κυβέρνησης ότι οποιοσδήποτε ενέχεται στην υπόθεση του Βασιλικού θα πρέπει να χάσει τον ύπνο.

Σε δηλώσεις στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κύριος Αντωνίου είπε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να ανακτήσει όλα όσα χρήματα έχουν δοθεί για την κατασκευή του Τερματικού αλλά και για το πλοίο Προμηθέας το οποίο κατακρατείται στην Σανγκάη.

“Μπορούμε πλέον να μιλούμε για σκάνδαλο”, είπε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τυχόν εμπλοκή τέως πολιτειακών αξιωματούχων, ανέφερε ότι δεν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να στηθούν λαϊκά δικαστήρια.