Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το πολύκροτο θέμα του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό συζητούνται σήμερα εκτάκτως στην Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής.
Η συνεδρία που βρίσκεται σε εξέλιξη, ξεκίνησε στις 10 το πρωί στην παρουσία μεταξύ άλλων, του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Παπαναστασίου και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.
Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί μετά την γνωστοποίηση της έρευνας που διεξάγει από τον περασμένο Μάρτιο η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και τα 68,6 εκατομμύρια ευρώ που ζητά να επιστραφούν η Ευρωπαϊκή Ένωση, αποφασίστηκε όπως συζητηθεί σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση το κομμάτι των ευθυνών για το όλο θέμα.
Στην συνεδρία έγινε συζήτηση για το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας μέσω του υποθαλάσσιου καλωδίου Great Sea Interconnector.
Βουλευτές άσκησαν κριτική, έκαναν λόγο για έλλειψη ενημέρωσης από πλευράς της κυβέρνησης και προέβαλαν ανησυχίες.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας Κυριάκος Χατζηγιάννης αναφέρθηκε σε χρονοδιάγραμμα λήψης απόφασης μέχρι τις 2 Αυγούστου και διερωτήθηκε γιατί ασκούνται πιέσεις στην ΡΑΕΚ να αλλάξει την απόφαση της.
Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου αναφέρθηκε σε δύσκολη απόφαση και είπε ότι αντί μελέτης κόστους-οφέλους που ζήτησε η Βουλή πήρε απλώς μια παρουσίαση. Από τη μία ο υπουργός Ενέργειας προκρίνει το έργο και από την άλλη το υπουργείο Οικονομικών θέτει όρους και προϋποθέσεις, σημείωσε ακόμα.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι είναι η ΕΕ που απαιτεί την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα και διερωτήθηκε γιατί να μην πληρώνουν οι καταναλωτές φθηνότερο ρεύμα.
Ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης τόνισε πως το έργο θα πρέπει να προχωρήσει, αλλά κάτω από σωστές προϋποθέσεις.
Απαντώντας στα διάφορα θέματα ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, τάχθηκε υπέρ της της συμμετοχής της Κύπρου στο έργο, υποδεικνύοντας ότι δεν θα επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος, ενώ θέλησε να ξεκαθαρίσει πως η ηλεκτρική διασύνδεση δεν θα εξελιχθεί σε άλλο ένα σκάνδαλο.
Ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι η απόφαση για το κατά πόσο η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμμετέχει ως μέτοχος στο έργο θα ληφθεί με διαφάνεια σε τρείς μήνες. Πρόσθεσε ότι η μελέτη κόστους οφέλους ανατέθηκε σε ανεξάρτητους οίκους για αξιολόγηση.
Σημαντικές είναι και οι αναφορές του προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου Ανδρέα Πουλικκά ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Αρχή δέχεται πιέσεις από παντού για να αλλάξει την απόφαση της. Σε επιστολή του προέδρου της ΡΑΕΚ προς τους βουλευτές αναφέρεται ότι οι κύπριοι καταναλωτές ηλεκτρισμού θα επωμισθούν το 63% του κόστους υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας ακόμα και αν η Κυπριακή Δημοκρατία δεν συμμετέχει στο έργο.