Προχωρούν οι εργασίες για την δημιουργία του Κέντρου Ιστορικής Τεκμηρίωσης στο κέντρο της πόλης, στο τεμάχιο που για δεκαετίες φιλοξενούσε την Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου. 

Οι εργασίες, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη για περίοδο τριών μηνών και μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, αφορούν τη συντήρηση και αποκατάσταση του κτιρίου του παλαιού Κεντρικού Αστυνομικού Σταθμού και επηρεάζουν τμήμα της λωρίδας ανόδου της Λεωφόρου Γεωργίου Γρίβα – Διγενή, από τα φώτα τροχαίας στην Πλατεία Κέννεντυ μέχρι τη συμβολή της με την οδό Γρηγόρη Αυξεντίου. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Πάφου, έχει προχωρήσει σε προκήρυξη των προσφορών για την αγορά υπηρεσιών επιθεωρητή εργοταξίου για το συγκεκριμένο έργο ή/και για άλλα δημοτικά έργα με εκτιμώμενη αξία τις 33.600 ευρώ. Ουσιαστικά ο διαγωνισμός αφορά υπηρεσίες αρχιτεκτονικής, κατασκευαστικών έργων, έργων πολιτικού μηχανικού και επίβλεψης και μηχανικού.

Μέσω της υλοποίησης του έργου, αναφέρεται, «επιχειρείται η σύνδεση του αστικού χώρου με τα φυσικά στοιχεία και την ιστορία της πόλης». 

«Η όλη φιλοσοφία του έργου στηρίζεται στην νέα τεχνολογία, μέσα από την οποία θα παρουσιάζεται η ιστορία της πόλης  από αρχαιοτάτων χρόνων (332 π.Χ) μέχρι σήμερα, περιλαμβανομένων ιστορικών γεγονότων, αλλά και επιφανών προσωπικοτήτων που σφράγισαν με την δράση τους την ιστορία της πόλης», προστίθεται.  

Συγκεκριμένα, με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων και όχι μόνο ο επισκέπτης θα μπορεί να ενημερώνεται για σημαντικές ιστορικές στιγμές και πρόσωπα της πόλης.  

Ο εξοπλισμός που θα υπάρχει στο κτίριο θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή ήχου και εικόνας, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να κατανοεί πλήρως την πληροφορία που θα δέχεται, δηλαδή, με την βοήθεια των μέσων αυτών ο επισκέπτης θα μπορεί να «βλέπει» και να «ακούει» τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα αυτής της πόλης.  Στο χώρο θα εκτίθενται και σημαντικά εκθέματα που δημότες έχουν προσφέρει στον Δήμο.

Όπως αναφέρεται το έργο περιλαμβάνει, ταυτόχρονα, την απελευθέρωση του οικοδομικού τετραγώνου από κτίρια, πλην του διατηρητέου του παλαιού κεντρικού αστυνομικού σταθμού της Πάφου, την διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων, την δημιουργία χώρου πρασίνου στο τ/κ τεμάχιο, το οποίο από το 1948 φιλοξενούσε πρατήριο καυσίμων και την δημιουργία πεζογέφυρας, που θα ενώνει τα δυο σημεία.  

Το κόστος του έργου ανέρχεται στα 11.305.000,00 ευρώ και οι εργασίες θα ολοκληρωθούν σε διάστημα 14 μηνών από της έναρξής τους τον περασμένο Δεκέμβρη.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ