Μια σημαντική απόφαση που αναμένεται να συμβάλει στην απάμβλυνση του στεγαστικού προβλήματος των φοιτητών, λόγω των υψηλών ενοικίων έλαβε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου υπογράφηκε συμφωνία δανείου ύψους 108 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για την χρηματοδότηση της ανέγερσης 703 φοιτητικών εστιών και ερευνητικών εγκαταστάσεων του ΤΕΠΑΚ στην Λεμεσό και στην Πάφο. Άλλα 53 εκατομμύρια θα καταβληθούν από το κράτος.

Πιο συγκεκριμένα, όπως έχει ανακοινωθεί εδώ και καιρό 500 κλίνες θα ανεγερθούν στην Λεμεσό στον οικισμό Βερεγγάρια στα Πάνω Πολεμίδια και οι υπόλοιπες 203 στην Πάφο.

Η κυβέρνηση όπως είπε ο κ. Αντωνίου θεωρεί την υλοποίηση των έργων ιδιαίτερα σημαντική, λόγω και της αυξανόμενης ζήτησης για τα Κυπριακά πανεπιστήμια
Το έργο αυτό σημείωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωποςμ συμβάλλει στην ανεύρεση οικονομικά προσιτής στέγασης, στην ενίσχυση της έρευνας και παρέχει την δυνατότητα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Τα έργα θα υλοποιηθούν από δύο φορείς, το ΤΕΠΑΚ στην Λεμεσό και στην Πάφο από τον οικείο δήμο.
Κατά την σημερινή συνεδρίαση εγκρίθηκε επίσης πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για καθορισμό του επιτρεπόμενου αριθμού εισδοχής φοιτητών και φοιτητριών τρίτων χωρών στις 21 ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίες παρουσιάζουν μεγάλο αριθμό φοιτητών.

Σύμφωνα με την απόφαση, που αφορά το ακαδημαϊκό έτος 2024 – 2025, θα επιτρέπεται η εγγραφή στις σχολές φοιτητών από τρίτες χώρες και από χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανεξάρτητα από τους υφιστάμενους περιορισμούς.

Η νέα ρύθμιση προβλέπει αυστηρή διαδικασία και προϋποθέσεις ώστε να υπηρετηθεί η πολιτική της προσέλκυσης φοιτητών, αλλά την ίδια ώρα να διασφαλίζονται οι πολιτικές σε σχέση με το μεταναστευτικό.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης, τα αναθεωρημένα κριτήρια του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, ώστε περισσότεροι πρόσφυγες να έχουν πρόσβαση σε διάφορα σχέδια στήριξης.
Αναθεωρούνται τα σχέδια παραχώρησης δανείων για σπουδές, για στεγαστικούς ή επαγγελματικούς σκοπούς, για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αγορά οικιακών συσκευών και το σχέδιο για ενεργειακή αναβάθμιση σε υφιστάμενες κατοικίες.

Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου τέθηκαν και τα πορίσματα της Επιτροπής Διερεύνησης Ασυμβίβαστου, σύμφωνα με τα οποία 2 πρόσωπα που διορίστηκαν σε ημικρατικούς οργανισμούς έχουν επαγγελματικό ασυμβίβαστο. Η κυβέρνηση σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο, θα προχωρήσει με την αντικατάσταση τους.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της Ελλάδας περί σχεδίου των ΗΕ για το Κυπριακό, ο κ. Αντωνίου είπε πρόκειται για παρερμηνεία, δεν πρόκειται για σχέδιο είπε και πρόσθεσε πως ο εκπρόσωπος της Ελληνικής κυβέρνησης αναφερόταν στον προγραμματισμό των Ηνωμένων Εθνών για τα επόμενα βήματα σε σχέση με την πρωτοβουλία του ΓΓ.