Ευχή και ελπίδα μας είναι οι δύο κοινότητες να αξιοποιήσουν τη νέα ευκαιρία που παρουσιάζεται και να καθίσουν στο τραπέζι για να βρεθεί λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, δήλωσε ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε αρχικά στο Κυπριακό σε ανάρτησή του στο Facebook με την εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου.
«Αυτές τις ημέρες και ώρες, ο Ελληνισμός παντού στον κόσμο θυμάται την κυπριακή πληγή που παραμένει ανοιχτή και επώδυνη επί μισό αιώνα. Όπως είπα και στον Πρόεδρο Ερντογάν κατά την πρόσφατη συνάντησή μας στην Ουάσινγκτον, δεν νοείται η Κύπρος, κράτος-μέλος της ΕΕ, πενήντα χρόνια μετά την τραγωδία του ’74 να παραμένει διαιρεμένη», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης

Στις αναφορές Μητσοτάκη, εμπρηστικές οι δηλώσεις Ερντογάν

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους στο αεροσκάφος κατά την επιστροφή του μετά την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα, ο Ερντογάν, είπε ότι καθίσταται σαφές μέρα με τη μέρα ότι το μοντέλο των δύο κρατών είναι η μόνη λύση στο Κυπριακό.
Δεν μπορούμε να φτάσουμε πουθενά, πρόσθεσε, χωρίς την επικύρωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων, που είναι κεκτημένα δικαιώματά τους.
Επανέλαβε παράλληλα πως δεν είναι δυνατό να ξεκινήσει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία χωρίς να καθιερωθεί μια εξίσωση όπου και τα δύο μέρη κάθονται και φεύγουν ως ίσα από το τραπέζι.
Ο Ερντογάν σχολίασε και τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Ελλάδας Νίκου Δένδια, στην Κύπρο.
Αφού αναφέρθηκε για ακόμα μιά φορά σε προσπάθειες λαϊκιστών στην Ελλάδα να δυναμιτίσουν τις σχέσεις με τη χώρα του, κάλεσε τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη να βάλει τον υπουργό του στη θέση του, όπως είπε χαρακτηριστικά.