Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας απέρριψε σήμερα το πρωί την αίτηση του πρώην Επιτρόπου Εθελοντισμού Γιαννάκη Γιαννάκη, με την οποία ζητούσε διακοπή της δίκης του με τον ισχυρισμό της παραβίασης του τεκμηρίου της αθωότητας.

Κατά την σημερινή δικάσιμο ο συνήγορος υπεράσπισης, Γιάννης Πολυχρόνης υποστήριξε ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα της δίκαιης δίκης του κατηγορουμένου, λόγω δημόσιων δηλώσεων από αξιωματούχους, αλλά και της αντιμετώπισης που έτυχε από τα ΜΜΕ.

Ο συνήγορος κατέθεσε ενώπιον Δικαστηρίου αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παρόμοιας φύσης υποθέσεις και σημείωσε ότι η ανώτατη πολιτική ηγεσία του τόπου προεξόφλησε την ενοχή του κατηγορουμένου».

Κατά την αγόρευση του ο συνήγορος του κ. Γιαννάκη επικαλέστηκε δηλώσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου. ”Και να μην παραιτείτο, ο Πρόεδρος έπρεπε να τον καρατομήσει, είπα είναι ντροπή να κυκλοφορά στην κοινωνία μας, ο Αναστασιάδης πως μπορεί να ξέρει ότι ένας πολίτης πλαστογράφησε”, ήταν η δήλωση του κ. Νεοφύτου.

Στην αντίπερα όχθη, η εκπρόσωπος της Εισαγγελίας, Θεοδώρα Παπακυριακού, είπε ότι «η δίκη δεν καταλύεται επειδή έγιναν δηλώσεις. Δεν αρκεί να γίνεται απλά μια δήλωση αλλά, , «μέσα από αυτήν να φαίνεται και ο επηρεασμός», υπογράμμισε.

Εξετάζοντας όσα τέθηκαν ενώπιον του, το Δικαστήριο αποφάσισε όπως απορρίψει το αίτημα της πλευράς Γιαννάκη Γιαννάκη σημειώνοντας ότι δεν τεκμηριώνεται ότι λείπουν τα εχέγγυα της δίκαιης δίκης. Αναφορά γίνεται και στην νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία «σημασία έχει το πραγματικό νόημα των δηλώσεων και όχι η δραματική αναπαραγωγή».

Στην προκειμένη περίπτωση, όπως αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου, το ζήτημα από πλευράς της υπεράσπισης, «έχει τεθεί πρόωρα» κα πως η δίκαιη δίκη δεν επηρεάζεται από γεγονότα που δεν έχουν ακουστεί ακόμα στη δίκη.
Περαιτέρω σημειώνεται πως «τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, δεν είναι παράγοντες στη δίκη», με το Δικαστήριο να παραπέμπει στην υπόθεση του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Ρίκκου Ερωτοκρίτου.

Υπενθυμίζεται πως ο τέως Επίτροπος Εθελοντισμού εδώ και δύο χρόνια, από τον Ιούνιο του 2022 βρίσκεται αντιμέτωπος με τα αδικήματα πλαστογραφίας σε σχέση με το απολυτήριο λυκείου του, αλλά και το πτυχίο του από πανεπιστήμιο των ΗΠΑ. Η υπόθεση πλαστογραφίας αποκαλύφθηκε στις 26 Μαΐου 2021 από τον Γενικό Ελεγκτή, ωστόσο καταχωρήθηκε στο Δικαστήριο ένα χρόνο μετά, αφού ολοκληρώθηκαν οι έρευνες της Αστυνομίας.