Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αναμένεται σήμερα να διατηρήσει τα βασικά της επιτόκια σταθερά, μετά τη μείωση κατά 0,25 μονάδες βάσης τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει σε στάση αναμονής έως τις νέες προβλέψεις που θα δημοσιοποιηθούν τον Σεπτέμβριο.

Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και του Αντιπροέδρου, Λουίς ντε Γκίντος, στις 15:35 ώρα Κύπρου. Σύμφωνα με την Berenberg Economics, η διατήρηση των επιτοκίων σταθερών αυτή την εβδομάδα μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, η ΕΚΤ θα δώσει έμφαση στην παρακολούθηση των οικονομικών στοιχείων πριν από οποιαδήποτε απόφαση. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε στο 2,5% τον Ιούνιο από 2,6% τον Μάιο. Η Λαγκάρντ τόνισε την ανάγκη για συνεχή επαγρύπνηση στην καταπολέμηση του πληθωρισμού και αναφέρθηκε σε αβεβαιότητες που επηρεάζουν την οικονομία, όπως οι κλυδωνισμοί στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Μετά τις τελευταίες αποφάσεις, τα επιτόκια κύριας αναχρηματοδότησης, διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και αποδοχής καταθέσεων διαμορφώθηκαν σε 4,25%, 4,50% και 3,75% αντίστοιχα. Η Berenberg προβλέπει μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, ακολουθούμενη από σταθεροποίηση και περαιτέρω μειώσεις μέχρι το 2025.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ