Παρά την πρόθεση της Ευρώπης να περάσει σε αποκλειστικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι το 2035, οι πωλήσεις τους για το πρώτο μισό του έτους σημείωσαν μικρή αύξηση, όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).

Οι πωλήσεις καθαρά ηλεκτρικών οχημάτων αυξήθηκαν μόνο κατά 1,6%, φτάνοντας τις 95.094 μονάδες, που αντιστοιχεί στο 13,9% της αγοράς. Η αύξηση των συνολικών πωλήσεων αυτοκινήτων κατά 4,4% αποδόθηκε κυρίως στα υβριδικά οχήματα, τα οποία παρουσίασαν αύξηση 21%.

Οι πωλήσεις βενζινοκίνητων αυτοκινήτων, που κατέχουν το 35,3% της αγοράς, μειώθηκαν κατά 1,5%, ενώ οι πωλήσεις πετρελαιοκίνητων οχημάτων μειώθηκαν κατά 7,9%. Τα αυτοκίνητα με εναλλακτικά καύσιμα (φυσικό αέριο, υγραέριο κ.λπ.) παρουσίασαν αύξηση 6,9%.

Η γενική αύξηση στις πωλήσεις αυτοκινήτων έφτασε τα 6,9 εκατ. οχήματα, παραμένοντας κάτω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία. Οι κατασκευαστές εμφανίζονται απογοητευμένοι από την αργή πρόοδο στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων, παρά την παρουσίαση περισσότερων μοντέλων και τη μείωση κυβερνητικών κινήτρων σε κάποιες χώρες.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ