Τουλάχιστον δεκαέξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά που ξέσπασε χθες Τετάρτη σε πολυώροφο εμπορικό κέντρο στην Τσιγκόνγκ, στη νοτιοδυτική Κίνα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του πρακτορείου ειδήσεων Νέα Κίνα.

Η φωτιά ξέσπασε αργά το βράδυ από άγνωστη αιτία, στο εμπορικό κέντρο του 14 ορόφων κτιρίου, στην πόλη Τσιγκόνγκ της επαρχίας Σετσουάν, περίπου 1.600 χιλιόμετρα από το Πεκίνο. Οι επιχειρήσεις έρευνας, διάσωσης και κατάσβεσης ολοκληρώθηκαν στις 03:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Κύπρου), σύμφωνα με το Νέα Κίνα. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, διασώθηκαν περίπου τριάντα άτομα και μεταφέρθηκαν άμεσα σε νοσοκομεία.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από το ισόγειο του εμπορικού κέντρου και εξαπλώθηκε στον 4ο, 5ο και 6ο όροφο. Πλάνα από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV δείχνουν πυκνό μαύρο καπνό να αναδύεται από το κτίριο, ενώ άλλα βίντεο σε κοινωνικά δίκτυα καταγράφουν την αγωνία των παρευρισκόμενων, με την παρουσία πυροσβεστών και ασθενοφόρων. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ειδοποιήθηκαν στις 18:11 (13:11 ώρα Κύπρου) και ανταποκρίθηκαν αμέσως, κατασβήνοντας τη φωτιά στις 20:20 (15:20 ώρα Κύπρου).

Πυρκαγιές και άλλα θανατηφόρα ατυχήματα είναι συχνά στην Κίνα, κυρίως λόγω χαλαρής τήρησης των κανονισμών ασφαλείας. Πρόσφατα, τουλάχιστον 39 άνθρωποι πέθαναν σε πυρκαγιά σε εμπορικό κατάστημα στη Σινγιού, ενώ άλλες πυρκαγιές σε σχολεία και πολυκατοικίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.

Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει ζητήσει να αντληθούν διδάγματα από αυτές τις καταστροφές για την πρόληψη μελλοντικών τραγωδιών. Η σπανιότερη πυρκαγιά που σημειώθηκε σε νοσοκομείο στο Πεκίνο πέρυσι τον Απρίλιο κόστισε τη ζωή σε 29 ανθρώπους, αναγκάζοντας τους ασθενείς να επιχειρήσουν να διαφύγουν από τα παράθυρα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ