Τον Ιούλιο του 2024, αυτές τις μέρες δηλαδή που συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εισβολή και την τουρκική κατοχή της μισής Κύπρου, ήρθε ένας καινούργιος δίσκος με 17 τραγούδια και με τίτλο «Κύπρος νυν και αεί».

Ο Γιώργος Νταλάρας, σχεδόν 30 χρόνια μετά τους τρεις δίσκους που είχε ηχογραφήσει με τραγούδια Κυπρίων ποιητών και συνθετών, και τις συναυλίες ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης σε Ευρώπη και Αμερική για τα Κυπριακό, οραματίστηκε και πραγματοποίησε ένα μουσικό έργο διαμαρτυρίας και μνήμης, αναλαμβάνοντας την παραγωγή και την καλλιτεχνική επιμέλεια ενός κύκλου τραγουδιών με τίτλο «Κύπρος νυν και αεί». Ο Πόλυς Κυριάκου έγραψε τους στίχους που μελοποίησαν ο Σταύρος Σιόλας, ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης, ο Νεοκλής Νεοφυτίδης, ο Γιώργος Καζαντζής, ο Φύτος Στράτης, ο Ανδρέας Κατσιγιάννης, ο Γιώργο Νταλάρας, ο Μιχάλης Μυτακίδης, ο Μίλτος Πασχαλίδης.

Στον κύκλο τραγουδιών «Κύπρος νυν και αεί» τραγουδούν ο Γιώργος Νταλάρας, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Πάνος Κατσιμίχας, ο Γιάννης Διονυσίου, ο Πέτρος Κουλουμής, η Μαρίνα Βερζανλή, ο Νεοκλής Νεοφυτίδης, ο Μιχάλης Μυτακίδης, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Δώρος Δημοσθένους. Τραγουδάει και ο Μιχάλης Τερλικκάς για την Χρυστάλλα Αυξεντίου Σουρουλλά, την αδερφή του Γρηγόρη Αυξεντίου. Στο μουσικό έργο «Κύπρος νυν και αεί» θα συναντήσουμε επίσης το φωνητικό σύνολο «Διάσταση», καθώς και την εικαστική συνδρομή του χαράκτη Χαμπή Τσαγγάρη.

Στο δελτίο Τύπου που συνοδεύει την κυκλοφορία του δίσκου διαβάζουμε: «Για τους ελεύθερους ανθρώπους, η δικαιοσύνη είναι τρόπος ζωής. (…) Αυτός ο τόπος που λέγεται Κύπρος δεν έχει ακόμα ελευθερωθεί, είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε να γράφουμε τραγούδια που να ακονίζουν τις μνήμες και να ξυπνούν συνειδήσεις. Έτσι ώστε οι νεότερες γενιές να βρίσκουν κρικέλια να αρπάζουν την ιστορία του Ελληνισμού και να την πάνε σε πιο αισιόδοξους ορίζοντες.»

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ειρήνη Λαλάκη