Οι αρχές ταυτοποίησαν τον νεκρό επίδοξο δολοφόνο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ως τον 20χρονο Τόμας Μάθιου Κρουκς, νεαρό που ζούσε περίπου μία ώρα μακριά από τον τόπο της επίθεσης στην Πενσιλβάνια. Ο Κρουκς, κάτοικος ενός σχετικά πλούσιου προαστίου στους λόφους νότια του Πίτσμπουργκ, επιχείρησε να δολοφονήσει τον Τραμπ κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια, οπλισμένος με ένα ημιαυτόματο τουφέκι AR-15. Κατά την επίθεση, ένας άνθρωπος από το κοινό έχασε τη ζωή του και άλλοι δύο τραυματίστηκαν.

Η γειτονιά όπου μεγάλωσε ο δράστης φιλοξενεί «μεσαία στρώματα, ίσως και ανώτερα μεσαία στρώματα», σύμφωνα με τον τοπικό αξιωματούχο Νταν Γκρζιμπέκ. Ο Κρουκς είχε εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους ως υποστηρικτής του ρεπουμπλικανικού κόμματος, παρόλο που η μητέρα του είναι Δημοκρατική και ο πατέρας του Φιλελεύθερος. Ο 20χρονος δούλευε ως διατροφολόγος στο Κέντρο Νοσηλευτικής και Αποκατάστασης του Bethel Park, με την διαχειρίστρια του Κέντρου, Μάρσι Γκριμ, να δηλώνει σοκαρισμένη από την εμπλοκή του στην απόπειρα δολοφονίας.

Δύο πρώην συμμαθητές του, που πήγαν στο Λύκειο του Bethel Park, ανέφεραν ότι δεν είχαν δει ανησυχητικά σημάδια στη συμπεριφορά του. Ο Ζακ Μπράντφορντ, ένας από τους συμμαθητές του, δήλωσε ότι ο Κρουκς ήταν «απίστευτα έξυπνος» και είχε «πάθος για την ιστορία». Παρά το ότι δέχθηκε περιστασιακά εκφοβισμό, δεν υπήρχαν ενδείξεις για βίαιη συμπεριφορά.

Ο Κρουκς αποφοίτησε το 2022 και είχε καθαρό ποινικό μητρώο. Το FBI δεν έχει καταφέρει να εντοπίσει το κίνητρο της επίθεσης, ενώ ο νεαρός είχε κάνει μια μικρή δωρεά σε φιλελεύθερη οργάνωση το 2021.

 Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σε έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμα από τον Λευκό Οίκο, υπογράμμισε την ανάγκη να πέσει η «θερμοκρασία» της πολιτικής ζωής και τόνισε ότι οι προσεχείς εκλογές θα αποτελέσουν δοκιμασία για τις ΗΠΑ. «Είμαστε όλοι μας μπροστά σε περίοδο δοκιμασίας καθώς πλησιάζουν οι εκλογές. Όσο περισσότερα διακυβεύονται, τόσο περισσότερο εξάπτονται τα πάθη», σημείωσε ο Δημοκρατικός πρόεδρος, καλώντας σε ηρεμία και τερματισμό της βίας.

ΠΗΓΗ: NEWSBEAST