Η απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ σε συγκέντρωση χθες στην Πενσυλβάνια επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους δημοσίων προσώπων και αναλυτών στις ΗΠΑ που προειδοποιούσαν ότι μια κλιμάκωση της εμπρηστικής πολιτικής ρητορικής, από όλες τις πλευρές, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αιματοχυσία.

Αμερικανοί νομοθέτες και αναλυτές είχαν εκφράσει ανησυχία από την εξέγερση του Καπιτωλίου των ΗΠΑ το 2021 και προειδοποιούσαν ότι η ολοένα και πιο εμπρηστική γλώσσα στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας προκαλούσε μια ανησυχητική κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό, ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάϊντεν δήλωσε πως έτυχε ενημέρωσης για το συμβάν και ότι χαίρεται που ο Τραμπ είναι καλά και ασφαλής.

“Προσεύχομαι για αυτόν και την οικογένειά του και για όλους όσους ήταν στη συγκέντρωση”, ανέφερε.

Είπε επίσης πως ο ίδιος και η σύζυγός του εκφράζουν ευγνωμοσύνη στις μυστικές υπηρεσίες που τον προστάτευσαν. “Δεν υπάρχει χώρος για αυτό το είδος βίας στην Αμερική”, ανέφερε.

 

 

 

«Σοκαρισμένος για την απόπειρα δολοφονίας του πρώην Προέδρου Τραμπ», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με ανάρτησή του στο «Χ».

Ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς κατήγγειλε μια “ειδεχθή” πράξη, ενώ για “σκοτεινούς καιρούς” για την αμερικανική δημοκρατία έκανε λόγο η ΥΠΕΞ της Γερμανίας Μπέρμποκ.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι εξέφρασε τη “συμπόνια” του προς τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, ενώ η Ρωσία κάλεσε την Ουάσινγκτον να “αποτιμήσει τις πολιτικές που υποκινούν σε μίσος”.