Το κωδωνοστάσιο του καθεδρικού ναού της Ρουέν στη βόρεια Γαλλία έπιασε φωτιά την Πέμπτη και οι πυροσβέστες δήλωσαν ότι βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχου, αφού προηγούμενα τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν ένα πυκνό νέφος καπνού να υψώνεται από τον ναό.

«Η προέλευση της φωτιάς είναι άγνωστη προς το παρόν», ανέφερε ο δήμαρχος της Ρουέν, Νικολά Μεγιέ-Ροσινιόλ, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, προσθέτοντας ότι «όλοι οι δημόσιοι πόροι έχουν κινητοποιηθεί» για την καταπολέμηση της πυρκαγιάς.

Η τοπική πυροσβεστική υπηρεσία SDIS76 είπε ότι ο συναγερμός σήμανε γύρω στο μεσημέρι (12:00 ώρα Κύπρου) και ότι 33 οχήματα και 63 πυροσβέστες βρίσκονται στο σημείο.

«Η πυρκαγιά ξέσπασε στην άκρη του κωδωνοστασίου, η οποία δεν είναι κατασκευασμένη από ξύλο, αλλά μάλλον από μέταλλο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της νομαρχίας Σεν-Μαριτίμ.

Στο μνημείο “αυτή τη στιγμή εκτελούνται εργασίες αποκατάστασης”, πρόσθεσε.

“Φτάσαμε στο σημείο της πυρκαγιάς πριν από περίπου μισή ώρα τώρα και είμαστε στη διαδικασία επιβεβαίωσης ότι η φωτιά έχει σβήσει. Θα χρειαστούμε ακόμα λίγο χρόνο, ίσως περίπου μία ώρα, για να βεβαιωθούμε ότι δεν έχουν απομείνει σημεία φωτιάς στην περιοχή», είπε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Στεφάν Γκουεζέκ, ο οποίος μίλησε σε πολλά τηλεοπτικά κανάλια.

Το τηλεοπτικό υλικό στις 12:05 ώρα Κύπρου έδειξε ότι δεν υπήρχε πλέον καπνός.

Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής είπε ότι στην επιχείρηση συμμετέχουν 70 πυροσβέστες και περίπου 40 πυροσβεστικά οχήματα. Το τμήμα του κωδωνοστασίου όπου ξέσπασε η φωτιά εντοπίστηκε περίπου 120 μέτρα πάνω από το έδαφος, είπε.

Το κωδωνοστάσιο τελούσε υπό ανακαίνιση για αρκετά χρόνια και περιβαλλόταν από σκαλωσιές και λευκό κάλυμμα.

Ένα κόσμημα της γαλλικής μεσαιωνικής γοτθικής αρχιτεκτονικής, ο καθεδρικός ναός χρονολογείται από τον 12ο αιώνα και ζωγραφίστηκε επανειλημμένα από τον ιμπρεσιονιστή καλλιτέχνη Κλοντ Μονέ τον 19ο αιώνα, με αποτέλεσμα να απογειωθεί η παγκόσμια φήμη του.

Νωρίτερα, τηλεοπτικά πλάνα έδειχναν ανθρώπους στους δρόμους από κάτω να κοιτάζουν με τρόμο στη θέα του καπνού που υψωνόταν στον ουρανό.

Στις τελευταίες εικόνες, ο καπνός εξακολουθούσε να φαίνεται μέσα από ένα κενό στο λευκό κάλυμμα που περιβάλλει τη σκαλωσιά γύρω από το κωδωνοστάσιο, αλλά δεν υψωνόταν πλέον.

Οι προηγούμενες σκηνές θύμιζαν την καταστροφική πυρκαγιά στον καθεδρικό ναό της Notre-Dame στο Παρίσι το 2019, η οποία ξεκίνησε επίσης κατά τη διάρκεια των εργασιών ανακαίνισης.

Η τοπική νομαρχία δήλωσε ότι ο καθεδρικός ναός εκκενώθηκε και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης βρίσκονται στο σημείο. Γύρω από το κτήριο υπήρχε κλοιός ασφαλείας.

Η νομαρχία είπε ότι δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα και το μέγεθος της ζημιάς δεν είναι σαφές προς το παρόν.

Πηγή: ΚΥΠΕ