«Κάσιαλος: από το Φως στη Σκιά»: Έκθεση στο Μουσείο Κώστα Αργυρού 11 ΙούλιοςΙούλ 2024 00:00

Εικαστικά

Η έκθεση «Κάσιαλος: από το Φως στη Σκιά», παρουσιάζεται από την Πέμπτη, 11 Ιουλίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου Κώστα Αργυρού στο Μαζωτό.

Η έκθεση συγκεντρώνει μια επιλογή εμβληματικών έργων του  Κάσιαλου, τα οποία ανήκουν στην Κρατική Συλλογή Κυπριακής Τέχνης και σε άλλα μουσεία, ιδρύματα και φορείς, καθώς επίσης σε ιδιώτες συλλέκτες, που τα παραχώρησαν για την περίσταση.

Η έκθεση επικεντρώνεται σε έναν ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό με στόχο να φέρει στο προσκήνιο τη σημασία της απώλειας ζωής και του έργου ενός εξαιρετικού καλλιτέχνη. Αναδεικνύει τον αντίκτυπο του ξαφνικού θανάτου αυτού του καλλιτέχνη στην κοινότητα της Κύπρου, αναδεικνύοντας τη συλλογική τραγωδία και την πολιτιστική καταστροφή που προκάλεσαν τα γεγονότα του 1974. Με τη χρήση έργων του Κύριακου Κάσιαλου και άλλων καλλιτεχνών, καθώς και με φωτογραφικό, βιντεοσκοπημένο και ηχητικό υλικό, η έκθεση αποκαλύπτει τη συνέχιση του τραύματος μέσα από τις γενιές.

Η αφήγηση εμπλουτίζεται με έργα άλλων καλλιτεχνών της εποχής του (Ρένος Ευρυβιάδης Γουάιντσον και Κώστας Αβερκίου) και από πολυάριθμα φωτογραφικά, βιντεοσκοπημένα και ηχητικά ντοκουμέντα της περιόδου, καθώς και άλλα αντικείμενα, με στόχο να εισαγάγει τον επισκέπτη στη δίνη και τον καταστροφικό αντίκτυπο που προκάλεσαν τα βίαια επεισόδια στην Κοινότητα της Άσσιας, αλλά και στην τραγωδία ολόκληρης της Κύπρου.

Ξετυλίγοντας το κουβάρι της δημιουργίας από το 1974 μέχρι σήμερα, η συνάρμοση έργων τριών δημιουργών που κατάγονται από το ίδιο χωριό– του Κυριάκου Κάσιαλου (γιου του Μιχαήλ Κάσιαλου), της Κλίτσας Αντωνίου (που γεννήθηκε στην Άσσια πριν την εισβολή) και της Βασίλειας Αναξαγόρου (που γεννήθηκε χρόνια μετά το 1974 σε προσφυγική οικογένεια)– αποτυπώνει ακριβώς τον αντίκτυπο του συλλογικού τραύματος. Αυτό το τραύμα επιμένει διαμέσου τριών γενεών, ανακαλώντας μεταφορικά το πέρασμα από το φως στη σκιά, εγκιβωτίζοντας μια ανθρώπινη τραγωδία, καθώς και μια πολιτιστική καταστροφή, που έχουν αφήσει ανεπούλωτες πληγές στην κυπριακή συλλογική μνήμη.

Επιμελήτρια έκθεσης: Κατερίνα Λουί Νικήτα

Διάρκεια: 11 Ιουλίου - 31 Δεκεμβρίου 2024

Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη – Κυριακή 10:00 – 17:00

Πληροφορίες:  24 433 335

 

 

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org