Σε προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, ενημέρωσε σήμερα τους βουλευτές της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής, ότι οδεύει προς τερματισμό η σύμβαση του τερματικού εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό.
Ο κ. Παπαναστασίου δήλωσε ότι η κατάληξη για τον τερματισμό της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, της ΕΤΥΦΑ και της Κινεζικής εταιρείας CPP, εκτιμάται πως θα είναι αποτέλεσμα των επόμενων ημερών, οπότε και θα παραδοθεί το έργο ως έχει μέχρι σήμερα στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Σημείο κλειδί στην υπόθεση είναι ότι η κινέζικη εταιρεία αποδέχεται να αποστείλει στην Κύπρο το πλοίο «Προμηθέας», όπως εξήγησε ο Υπουργός Ενέργειας. Το πλοίο αυτό θα αποτελέσει την πλωτή μονάδα αεριοποίησης του υγροποιημένου φυσικού αερίου(FSRU), αφού θα γίνει κατορθωτό να ταξιδέψει από την Σιανγκάη στο Βασιλικό.
Πρόσθεσε ωστόσο, ότι ανοικτό παραμένει το δεύτερο σκέλος της πιστοποίησης της καταλληλόλητας του Προμηθέα, ώστε να διασυνδεθεί με τερματικό.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Κυριάκος Χατζηγιάννης σε έντονο ύφος δήλωσε ότι η εξέλιξη αυτή είναι δυσάρεστη και πως οδηγούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, για να απαντήσει ο Υπουργός Ενέργειας ότι το έργο μπαίνει σε χαρτογραφημένη πορεία, αφού υπάρχουν ρήτρες όπως είπε για ολοκλήρωση του.
Ο κ. Παπαναστασίου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ανάθεσης του έργου σε άλλο εργολάβο.
Βουλευτές υπενθύμισαν ότι εκτιμάται πως με την έλευση του φυσικού αερίου, που καθυστερεί λόγω των χειρισμών των τελευταίων χρόνων, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας θα μειωθεί κατά 40% εξαιτίας της μεγάλης πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου διεθνώς.
Στην Επιτροπή Ενέργειας, τέθηκε και το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης με το έργο Great Sea – Interconnector. Ο Υπουργός Ενέργειας ανήγγειλε ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν καθοριστικές εξελίξεις, για το κατά πόσο θα συμμετάσχει η Κύπρος στο μετοχικό κεφάλαιο με ένα ποσό ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ.
Εν μέσω έντονων αντιπαραθέσεων για το θέμα του υποθαλάσσιου καλωδίου, ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται κατάθεση μελέτης στο Υπουργείο από τον Ελληνικό οργανισμό ΑΔΜΗΕ για το όφελος της συμμετοχής της Κύπρου στο έργο. Η μελέτη όπως είπε θα αξιολογηθεί από τρείς ειδικούς στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Αντιπροσωπεία του ΑΔΜΗΕ θα βρίσκεται στην Κύπρο την Δευτέρα ενώ και το Ισραήλ όπως είπε ο Υπουργός επιθυμεί συμμετοχή στο έργο.
Ελπίδες ότι δεν θα επαναληφθεί το σενάριο με το Βασιλικό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας Κυριάκος Χατζηγιάννης επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στον ΑΔΜΥΕ, αφού ήδη το κόστος από 1,4 δις έχει εκτοξευτεί στο 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ.