Τρέχουν οι εξελίξεις το πολυσκάνδαλο της Μονής του Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο για έντονες διαφωνίες που ξέσπασαν μεταξύ των υπό κατηγορία μοναχών και της δικηγόρου που τους εκπροσωπεί στο δικαστήριο.

Η διαδικτυακός «Φιλελεύθερος» αναφέρει ότι δεν αποκλείεται οι τριγμοί αυτοί να οδηγήσουν σε πλήρη ρήξη των σχέσεων των δύο πλευρών, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να αναλάβουν άλλοι δικηγόροι την υπεράσπισή τους.

Ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού σε δηλώσεις του είπε ότι η δικηγόρος Ανδριάνα Κλαϊδη θα εγκαταλείψει την υπεράσπιση της υπόθεσης και πως έχει ήδη υποβάλει την παραίτηση της.

Αιτία της ρήξης φαίνεται να είναι το γεγονός ότι η δικηγόρος εντόπισε ότι σε διάφορες πτυχές του σκανδάλου, που αφορούν οικονομικά θέματα, στην κατοχή της Αστυνομίας υπάρχουν στοιχεία και τεκμήρια για τα οποία δεν την είχαν ενημερώσει οι μοναχοί.

Ένα από τα σημεία διφωνιών φαίνεται πως ήταν η υπόθεση που αφορά στην κατηγορία που ακούστηκε ενώπιον του δικαστηρίου, ότι μοναχός απέσπασε χρήματα από άτομο με αναπηρίες. Περισσότερα αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν εντός της ημέρας.

Σε ό,τι αφορά την εξέταση της υπόθεσης στους κόλπους της Εκκλησίας, οι εκτιμήσεις θεολόγων αναφέρουν ότι σε πέντε μέρες το πόρισμα της ανακριτικής επιτροπής αναμένεται να ολοκληρωθεί και να οδηγηθεί ενώπιον του συνοδικού δικαστηρίου, το οποίο θα λάβει απόφαση για την υπόθεση.

Ήδη κατά την χθεσινή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, ελέχθη ότι το θέμα έχει παρατραβήξει και πως πρέπει το συντομότερο να ολοκληρωθεί.

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τέως Κιτίου

Σύμφωνα με πληροφορίες η μία από τις γυναίκες που κατήγγειλαν τον τέως Μητροπολίτη Κιτίου για άσεμνη επίθεση, σε υπόθεση που οδηγήθηκε ενώπιον δικαστηρίου και αθωώθηκε ο μητροπολίτης, προτίθεται να προβεί σε νέα καταγγελία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει και δεύτερη υπόθεση για την οποία κρίθηκε ένοχος ο τέως Κιτίου και αναμένεται το αποτέλεσμα της απόφασης του Ανωτάτου επί της ένστασης που υπέβαλε.