Η επάρκεια της Κυπριακής Δημοκρατίας σε προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό για την πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών, εξετάστηκε σε σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής.

Προβαίνοντας, σε μία αποτίμηση της διαχείρισης των πρόσφατων μεγάλων πυρκαγιών στην Πάφο και στον Φαρμακά, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης είπε πως υπό τις περιστάσεις έγινε η καλύτερη δυνατή δουλειά και πως οι πυροσβέστες, οι άλλες υπηρεσίες και οι εθελοντές έκαναν ότι μπορούσαν για να περιορίσουν την έκταση των ζημιών.

Για τα αίτια της πυρκαγιάς της Πάφου, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι προκλήθηκε από σκυβαλότοπο. Σημειώνουμε ότι για το ίδιο θέμα σε χθεσινές του δηλώσεις στο Κανάλι 6 και στην εκπομπή «Ελεύθερα κι Ωραία» ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, είπε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες γνώριζαν ότι στον ίδιο σκυβαλότοπο ξέσπασε φωτιά και μια βδομάδα πριν από την μεγάλη πυρκαγιά. Το πρόβλημα βεβαίως είναι πολύ μεγαλύτερο, αφού σύμφωνα με ενημέρωση του Υπουργείου Γεωργίας προς την Βουλή υπάρχουν 120 παράνομοι σκυβαλότοποι σε όλη την Κύπρο.

Οι φωτιές στον Άγιο Σύλα και την Τραχυπέδουλα, όπως ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης, τέθηκαν κακόβουλα.
Για την φωτιά στον Φαρμακά, κ. Χαρτσιώτης είπε ότι δεύτερος αυτόπτης μάρτυρας και ένα βίντεο επιβεβαιώνουν ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από ζημιά σε συγκεκριμένο μετασχηματιστή της ΑΗΚ.

Η αναφορά του αρχιπύραρχου της Πυροσβεστικής, Νίκου Λογγίνου, ότι οι επαρχιακές διοικήσεις δεν μεριμνούν για την πρόσβαση των πυροσβεστών στους αγροτικούς δρόμους, προκάλεσε το σχόλιο του κ. Χαρτσιώτη. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι «άλλοι φορείς δεν έκαναν όσα έπρεπε να κάνουν τα προηγούμενα χρόνια, ώστε η πρόληψη να είναι αποτελεσματική».

Σε άγονους διαγωνισμούς απέδωσε την μη έγκαιρη έλευση των πτητικών μέσων ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Ανδρέας Γρηγορίου, ο οποίος πρόσθεσε ότι λήφθηκαν άλλα μέτρα.

Κάθε χρόνο είμαστε στο ίδιο έργο θεατές τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Άριστος Δαμιανού σημειώνοντας ότι πριν από χρόνια μετά τις πυρκαγιές στη Σολιά, καταρτίστηκε μία λίστα με συγκεκριμένες δράσεις. Ωστόσο, πρόσθεσε όποτε στις αρχές Μαρτίου ανακοινώνονται πλάνα και διϋπουργικές συναντήσεις, όποτε οι αρμόδιοι λένε ότι είναι επιχειρησιακά έτοιμοι, είναι σαν να επιβεβαιώνουμε το αντίθετο», σχολίασε ο κ. Δαμιανού.

Ο νέος διευθυντής του Τμήματος Δασών, Σάββας Ιεζεκιήλ, ανέφερε ότι το Τμήμα εκπέμπει σήμα κινδύνου και ζητά ενίσχυση σε προσωπικό, αφού πλέον, όπως είπε, οι δασοπυροσβέστες επιχειρούν σε περιοχές εκτός δασών.