Ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα σκότωσαν τουλάχιστον 17 Παλαιστίνιους σήμερα σε δύο από τους ιστορικούς προσφυγικούς καταυλισμούς της Λωρίδας της Γάζας, ενώ ισραηλινά άρματα μάχης προωθήθηκαν βαθύτερα στη νότια πόλη του θυλάκου, τη Ράφα, σύμφωνα με κατοίκους και ιατρικές πηγές.

Κάτοικοι ανέφεραν σφοδρούς βομβαρδισμούς από άρματα μάχης και αεροπλάνα σε αρκετές περιοχές της Ράφας, όπου τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι είχαν βρει καταφύγιο πριν από τον Μάιο. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει κατευθυνθεί προς βορρά από τότε, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην πόλη.

Ισραηλινά άρματα μάχης επιχειρούσαν στις περιοχές Τελ αλ Σουλτάν, Αλ Ίζμπα και Ζουρούμπ στη δυτική Ράφα, καθώς και στη Σαμπούρα, στο κέντρο της πόλης. Εξακολουθούσαν επίσης να κατέχουν τις ανατολικές γειτονιές και περίχωρα καθώς και τα σύνορα με την Αίγυπτο και το ζωτικής σημασίας συνοριακό σημείο διέλευσης της Ράφας.

Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως ένας άνδρας σκοτώθηκε το πρωί από ισραηλινά πυρά στην ανατολική Ράφα. Ιατρικές πηγές δήλωσαν πως πιστεύουν ότι πολλοί άλλοι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες, αλλά τα συνεργεία διάσωσης δεν μπορούσαν να φτάσουν σε αυτούς.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι συνεχίζει «με ακρίβεια τη δραστηριότητα στη Ράφα, με βάση πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών», αφού σκότωσε πολλούς Παλαιστίνιους ένοπλους την προηγουμένη σε μάχες εξ επαφής, και κατέσχεσε όπλα. Η Πολεμική Αεροπορία έπληξε δεκάδες στόχους σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, προσέθεσε.

Η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού δεν σχολιάζει άμεσα τους 17 θανάτους, αλλά αναφέρει πως οι δυνάμεις του συνέχισαν τις επιχειρήσεις εναντίον παλαιστινιακών παρατάξεων μαχητών σε περιοχές της κεντρικής Γάζας.

Ο διοικητής ενός πυρήνα ελεύθερων σκοπευτών του Ισλαμικού Τζιχάντ σκοτώθηκε από ισραηλινό πολεμικό αεροπλάνο, και στρατιώτες “εξουδετέρωσαν” επίσης έναν πυρήνα μαχητών, ανέφερε.

Οι ένοπλοι βραχίονες της Χαμάς και της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ δήλωσαν πως μαχητές αντιμετώπισαν τις ισραηλινές δυνάμεις σε ζώνες μάχης με αντιαρματικές ρουκέτες και όλμους, και σε ορισμένες περιοχές πυροδότησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν τοποθετηθεί από πριν εναντίον στρατιωτικών μονάδων.

 ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ