Πληροφορίες Φωτογραφίας: Έργα του Γιάννη Τσαρούχη

Κάθε χρόνο, στις 15 Ιουνίου είναι παγκόσμια ημέρα των ανέμων.
Πόσο σημαντικοί είναι οι άνεμοι για τη ζωή στη Γη το εξηγεί η επιστήμη. Πόσο σημαντικοί είναι οι άνεμοι στην καθημερινότητα του ανθρώπου ανά τους αιώνες, το καταλαβαίνουμε αν ρίξουμε μια ματιά στις δεκάδες λέξεις που σχηματίζονται από το άνεμο. Ας πούμε, ανεμομαζώματα και ανεμοσκορπίσματα, ανεμόκαιρος, ανεμοδούρα, ανεμόεσσα, ανεμοστρόβιλος, ανεμόσπαρτος, ανεμόμυλος, ανεμότρατα, ανεμόμυαλος, ανεμόσκαλα, ανεμοσυρμή…

Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν και θεό που μάζευε και αμολούσε τους ανέμους. Ο Αίολος ήταν με τον ασκό του. Που είχε έξι γιους και έξι κόρες. Οι γιοι ήταν οι άνεμοι οι δυνατοί. Οι κόρες ήταν οι αύρες.

Ο βοριάς, η τραμουντάνα των ναυτικών. Ο αδερφός του ο νοτιάς, η όστρια. Ο πουνέντες, ο γαρμπής, ο γραίγος, ο σιρόκος, ο λεβάντες… Τα μελτέμια του Αιγαίου, τα μαϊστράλια του καλοκαιριού, το χαμσίνι της ερήμου. Τα μάτια σου τα κυβερνούσε σοροκάδα, θυμάται ο Νίκος Καββαδίας, σε μια «γῆ μακαρία», μας πηγαίνει ο Ανδρέας Κάλβος «όπου κεῖ καθαρὸς ὁ ἀέρας πάντα γελάει». Και ο Γιώργος Σεφέρης πάντα δυσοίωνος: «Κι αν ο αγέρας φυσά δε μας δροσίζει»…

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ειρήνη Λαλάκη