Σε Διάσκεψη για τη Γάζα, με τίτλο “Call for Action: Urgent Humanitarian Response for Gaza”, θα παρευρεθεί σήμερα ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης. Η διάσκεψη θα γίνει σήμερα Τρίτη στη Νεκρά Θάλασσα της Ιορδανίας. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, δήλωσε ότι η Διάσκεψη διοργανώνεται από τον Βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλλα Β’, τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν ηγέτες από την περιοχή, χώρες δωρητές και εκπρόσωποι διεθνών και ανθρωπιστικών οργανισμών.

«Στόχος της Διάσκεψης είναι να εντοπίσει τρόπους ενίσχυσης της ανταπόκρισης της διεθνούς κοινότητας στην ανθρωπιστική καταστροφή που εκτυλίσσεται στη Γάζα, να σκιαγραφήσει αποτελεσματικά τυποποιημένα μέτρα και διαδικασίες για την παροχή όλης της απαραίτητης βοήθειας, να εντοπίσει τις επιχειρησιακές και υλικοτεχνικές ανάγκες και να γίνει συζήτηση για τον απαιτούμενο συντονισμό αναφορικά με την ανάκαμψη της περιοχής της Γάζας».

Η Κυπριακή Δημοκρατία προσκλήθηκε ως χώρα της περιοχής, δωρητής και ως κράτος που ανέπτυξε και εφάρμοσε την πρωτοβουλία «Αμάλθεια» για τον θαλάσσιο διάδρομο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Στη Διάσκεψη θα προηγηθούν συναντήσεις Ομάδων Εργασίας, με συμμετοχή εκπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τη συζήτηση των επιχειρησιακών επιπτώσεων και πόρων για τη διατήρηση των διόδων βοήθειας. Θα ακολουθήσει Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για τις πολιτικές προσεγγίσεις και θα ολοκληρωθεί με ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα συναντηθεί με τον Βασιλιά της Ιορδανίας για να συζητήσουν τις επιδιώξεις της Συνόδου και τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών. Ο Πρόεδρος θα επιστρέψει στην Κύπρο αύριο το βράδυ, συνοδευόμενος από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, τον Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του, Δώρο Βενέζη, και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ