Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να ηγούνται της διεθνούς ανθρωπιστικής προσπάθειας για να φτάσει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα, μεταξύ άλλων, μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου «Αμάλθεια» καθώς και μέσω εναέριων ρίψεων με εταίρους της περιοχής, ανέφερε σήμερα ο Προσωπάρχης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSC) Κέρτις Ριντ.

Στην εναρκτήρια ομιλία του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη στο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) στη Λάρνακα, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι τους μοιράζονται “τις βαθιές ανησυχίες για την ανεπαρκή ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει στους Παλαιστίνιους αμάχους στη Γάζα”.

Σημειώνοντας ότι η προβλήτα που κατασκευάζει ο αμερικανικός στρατός εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη μέχρι την 1η Μαΐου, ο κ. Ριντ δήλωσε ότι “αυτές οι προσπάθειες μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν μέρος μιας άμεσης προσπάθειας για την αύξηση της ροής της βοήθειας, μέσω όλων των δυνατών διαδρόμων, συμπεριλαμβανομένου του λιμανιού Ασντόντ, περισσότερων και διευρυμένων χερσαίων οδών και διαβάσεων και κυρίως περισσότερων φορτηγών που θα εισέρχονται στη Γάζα”.

Είπε ότι αυτό είναι κάτι που η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να θέτει στους Ισραηλινούς ομολόγους της σε καθημερινή βάση.

Είπε ακόμα ότι «θα συνεχίσουμε να υπογραμμίζουμε την επείγουσα ανάγκη για επίτευξη εκεχειρίας που θα διευκολύνει την απελευθέρωση των ομήρων και την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα”, πρόσθεσε ο Αμερικανός διπλωμάτης, σημειώνοντας ότι “αυτό αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα και τον καλύτερο τρόπο για να ανακουφιστεί ο πόνος στη Γάζα”.

Όσον αφορά το διεθνές φόρουμ που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη στη Λάρνακα σχετικά με τον θαλάσσιο διάδρομο «Αμάλθεια» που ξεκίνησε η Κύπρος, είπε ότι “η ομάδα μας έκανε μια λεπτομερή ενημέρωση σχετικά με την προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε μια προσωρινή προβλήτα κατά μήκος της ακτής της Γάζας, η οποία θα βοηθήσει στη διατήρηση της ροής πρόσθετης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω αυτού του νέου θαλάσσιου διαδρόμου”.

Ο αμερικανικός στρατός, είπε, “κάνει ό,τι μπορεί για να επιταχύνει την ανάπτυξη αυτής της δυνατότητας, ώστε να καταστεί λειτουργική πριν από την 1η Μαΐου, ημερομηνία – στόχο, που έχουν θέσει”.

Ταυτόχρονα, ο κ. Ριντ δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των σημερινών συζητήσεων “εργαστήκαμε με τους εταίρους μας για να καταρτίσουμε έναν κατάλογο των περιουσιακών στοιχείων και των οικονομικών συνεισφορών που θα χρειαστούν για την καθιέρωση επιχειρήσεων σε όλο τον θαλάσσιο διάδρομο και τη διατήρηση των επιχειρήσεων μακροπρόθεσμα, όταν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ» μετατραπούν σε εμπορική προσπάθεια.

Χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση στην Κύπρο ως “κρίσιμη” για τη συνέχεια, προσθέτοντας ότι “θα βασιστούμε στη δουλειά που κάναμε εδώ κατά τη διάρκεια μιας περιόδου δέσμευσης, όπου θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε τα υλικά και οικονομικά κενά”.

Ο κ. Ριντ δήλωσε ότι “πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε αυτόν τον διάλογο τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες για να διασφαλίσουμε ότι μεγιστοποιούμε τον αντίκτυπό μας σε αυτή την κοινή ανθρωπιστική πλατφόρμα αντί να προωθούμε ανταγωνιστικές πρωτοβουλίες”.

Ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου εξέφρασε επίσης “ευχαριστίες προς την Κυπριακή Δημοκρατία και τους ηγέτες της. Όχι μόνο φιλοξένησαν αυτή την κρίσιμη συνάντηση, αλλά το έργο τους για την καθιέρωση της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια» έθεσε τα θεμέλια για τις κοινές μας προσπάθειες σήμερα» είπε και σημείωσε πως «η Κυπριακή Δημοκρατία μετέτρεψε τη στρατηγική της θέση σε ανθρωπιστική λύση και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι βαθιά ευγνώμονες προς την ηγεσία της και την εταιρική τους σχέση”.

Ερωτηθείς γιατί υπήρξε καθυστέρηση στην ανάληψη δράσης όσον αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια, ο κ. Ρίντ είπε ότι “η Κύπρος ήταν σίγουρα πρωτοπόρος από νωρίς στην ανακοίνωση της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια» και νομίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλοί από τους εταίρους μας ήταν αρχικά πολύ επικεντρωμένοι στην επέκταση των χερσαίων οδών”.

Παραμένει, συνέχισε, η άποψη μας ότι «τα χερσαία περάσματα θα πρέπει να είναι οι πρωταρχικές οδοί προς τη Γάζα … είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να μεταφέρουμε το μέγιστο ποσό βοήθειας». «Αλλά μετά την αλλαγή του έτους, είδαμε ότι δεν μεταφέρουμε αρκετή βοήθεια μέσω των χερσαίων οδών» είπε και πρόσθεσε πως «ο Πρόεδρος Μπάιντεν αποφάσισε πως θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μεταφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερη βοήθεια στη Γάζα, και αυτό περιλαμβάνει τις ρίψεις από αέρος, το θαλάσσιο τρίμηνο και τη συνεχιζόμενη υποστήριξή μας στις χερσαίες διαδρομές».

Είπε ότι η προβλήτα έχει ως ημερομηνία – στόχο την 1η Μαΐου, αλλά ο στρατός “εργάζεται πολύ σκληρά για να την προωθήσει και ελπίζουμε ότι θα λειτουργήσει λίγο νωρίτερα”.

Ερωτηθείς για την επιχείρηση ο κ. Ρίντ διευκρίνισε ότι η προβλήτα θα είναι προσωρινή «και θα συνδεθεί με την ξηρά στη Γάζα σε μια περιοχή αποβίβασης. Στη συνέχεια θα υπάρχει μια πλωτή αποβάθρα λίγα ναυτικά μίλια ανοικτά και τα εμπορικά πλοία θα μπορούν να φτάνουν και να ξεφορτώνουν το φορτίο τους σε αυτή την πλωτή αποβάθρα».

Ετσι, συνέχισε «η όλη επιχείρηση από την Κύπρο δεν έχει στρατιωτικό χαρακτήρα. Θα υπάρχει εμπορικό στοιχείο, τα εμπορεύματα θα έρχονται πρώτα στην Κύπρο, θα επιθεωρούνται σύμφωνα με τον μηχανισμό που έχει δημιουργήσει η Κύπρος και στη συνέχεια θα μεταφέρονται» προς την Γάζα, είπε και πρόσθεσε πως πρόκειται για «μια μεσοπρόθεσμη δέσμευση των ΗΠΑ».

Επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να “θέσουν την προβλήτα σε λειτουργία για μήνες” και παρόλο που δεν μπορούσε να πει πώς η βοήθεια θα μετατραπεί σε εμπορική υπόθεση, σημείωσε πως «είναι κάτι που σκέφτεται ο στρατός μας και θα αναβαθμίσουμε την ίδια την προβλήτα, όταν θα υπάρχουν εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν στη στεριά από τους εταίρους και θα είναι χρήσιμες σε κατοπινό στάδιο για να χρησιμοποιηθούν ως αποθήκες, χώροι συγκέντρωσης».

Ερωτηθείς αν η World Central Kitchen θα συνεχίσει την προσπάθεια μέχρι την 1η Μαΐου, απάντησε θετικά προσθέτοντας πως απ’ ότι αντιλαμβάνεται η WCK «σκοπεύει να έχει και άλλες αποστολές…».

Αναφορικά με τον μηχανισμό ελέγχου στη Λάρνακα, ο κ. Ρίντ δήλωσε ότι «έχει ήδη αποδειχθεί ότι είναι πολύ αποτελεσματικός με τον έλεγχο του πρώτου φορτίου της WCK». «Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν πρόσθετα εμπορεύματα που έχουν ήδη ελεγχθεί στην αποθήκη του λιμανιού της Λάρνακας» είπε και εξέφρασε την ελπίδα ότι «μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την περίοδο που μεσολαβεί από τώρα μέχρι να λειτουργήσει η προβλήτα μας, για να φορτώσουμε εμπορεύματα. Αντιλαμβανόμαστε τόσο από τους Κύπριους όσο και από τους Ισραηλινούς εταίρους μας ότι ήταν μια πολύ αποτελεσματική διαδικασία ελέγχου».

Ερωτηθείς πώς θα λειτουργήσει το ταμείο και ποιος θα το παρακολουθεί, ο κ. Ριντ απάντησε πως αυτό ήταν ένα σημαντικό μέρος των σημερινών συζητήσεων και η Sigrid Kaag, η νέα συντονίστρια του ΟΗΕ για τη βοήθεια στη Γάζα παρουσίασε μια προσφορά από τον ΟΗΕ για τη γρήγορη δημιουργία ενός ταμείου του ΟΗΕ που θα τη διαχειρίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία.

Νομίζω, συνέχισε «ότι αυτό θα ήταν επωφελές για πολλές χώρες-χορηγούς, διότι οι περισσότερες από τις Κυβερνήσεις μας έχουν απευθείας επαφές με τον ΟΗΕ. Ξέρουμε πώς να διανέμουμε γρήγορα επιχορηγήσεις σε κεφάλαια που διαχειρίζονται τα Ηνωμένα Έθνη» είπε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «αυτός θα ήταν ένας καλός τρόπος διαχείρισης με τρόπο που όλοι θα αισθάνονται άνετα με τις ρυθμίσεις επίβλεψης».

Ερωτηθείς για το πόσα φορτία μπορεί να διαχειριστεί ο ανθρωπιστικός διάδρομος «Αμάλθεια» και ποια είναι αυτά τα μέσα, ο κ. Ρίντ είπε ότι θα είναι μια σημαντική προσθήκη στο ποσό της βοήθειας που φτάνει στη Γάζα.

Είπε ακόμη ότι η βοήθεια θα έρχεται μέσω των οργανισμών του ΟΗΕ που προμηθεύονται σημαντική ποσότητα βοήθειας που προορίζεται για τη Γάζα.

Κληθείς να διευκρινίσει πώς θα παραδοθεί η βοήθεια και πώς θα διασφαλιστεί η επί του εδάφους περιοχή εκφόρτωσης, ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι “ο τρόπος που σχεδιάζεται αυτή η επιχείρηση είναι ότι δεν θα έχουμε αμερικανικό προσωπικό στο έδαφος. Έτσι, δεν υπάρχει σχέδιο για την αποβίβαση αμερικανικού προσωπικού στην στεριά” σημείωσε.

Όπως είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος ο Ισραηλινός στρατός θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση μιας ευρείας περιοχής και στην διασφάλιση της εξωτερικής περιμέτρου, είπε.

Σημείωσε ακόμα ότι «συζητούμε επίσης με διάφορες χώρες για το ενδεχόμενο να χρησιμεύσουμε ως εταίρος ασφαλείας εντός αυτής της παραμέτρου», στη συνέχεια θα υπάρχει μια μικρή περιοχή παράδοσης έτσι ώστε τα φορτηγά που θα βγαίνουν από την προβλήτα, θα περνούν από μια συγκεκριμένη περιοχή, θα αφήνουν τα εμπορεύματα, θα φεύγουν και στη συνέχεια θα υπάρχουν φορτηγά με Παλαιστίνιους οδηγούς από τη Γάζα που θα έρχονται και θα παραλαμβάνουν τα εμπορεύματα.

Βρισκόμαστε, είπε, σε συζητήσεις με τον ΟΗΕ για να διαδραματίσουμε ρόλο όσον αφορά τη λειτουργία αυτού του είδους της αρχικής υποδοχής και στη συνέχεια μιας εγκατάστασης διανομής.

Ο κ. Ριντ δήλωσε ότι τα γραφεία του ΟΗΕ έχουν το καλύτερο δίκτυο όσον αφορά τη διανομή σε όλη τη Γάζα, είτε πρόκειται για την UNRWA, τον ΠΟΥ, κ.λπ., καθώς και για μια σειρά από διεθνείς ΜΚΟ που ήταν αρκετά αποτελεσματικοί στη διανομή.

Ωστόσο, συνέχισε «θέλουμε να βρούμε έναν οργανισμό του ΟΗΕ για να συνεργαστούμε με τον οποίο θα μπορούσε να γίνει αυτή η αρχική εγκατάσταση υποδοχής και αποθήκευσης».

Ερωτηθείς αν αυτό θα αλλάξει την αλληλεπίδραση με την UNRWA στο μέλλον, απάντησε πως «ήμασταν πολύ σαφείς ότι έχουμε προφανώς σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τους ισχυρισμούς που έχει εγείρει το Ισραήλ σχετικά με το προσωπικό της UNRWA που εμπλέκεται στην 7η Οκτωβρίου και διακόψαμε τη χρηματοδότησή μας προς την UNRWA. Πρέπει να συνεχίσουμε να χρησιμοποιήσουμε το δίκτυο διανομής της UNRWA στη Γάζα, επειδή δεν υπάρχει τρόπος να αντικατασταθεί γρήγορα» είπε και σημείωσε πως «επί του παρόντος είναι η καλύτερη μέθοδος που διαθέτουμε για την παροχή βοήθειας”.

Πηγή: ΚΥΠΕ