Πηγή φωτογραφίας: Χρίστος Χρίστου

Το νησί μας κάθε χρόνο προσφέρει μεγάλη ευχαρίστηση σε ντόπιους και ξένους πτηνοπαρατηρητές, χάρη στα εκατοντάδες είδη πουλιών που φιλοξενεί.

Οπουδήποτε στην Κύπρο, μπορεί κανείς να εντοπίσει κάποιο πουλί. Όμως, σε μερικούς βιότοπους μπορεί να παρατηρήσει κανείς πληθώρα διαφορετικών ειδών του φτερωτού βασιλείου. Τέτοιοι βιότοποι είναι οι Αλυκές Λεμεσού και Λάρνακας, που προσελκύουν πολλά παρυδάτια πουλιά, όπως τα Φλαμίνγκο. Επίσης, η Λίμνη της Ορόκλινης και η Δεσποτική Λίμνη στο Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης στο Ακρωτήρι, συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών λόγω εντυπωσιακών πουλιών που φιλοξενούν, όπως είναι οι Καλαμοκάνες και οι Ερωδιοί.

Οι υδατοφράκτες, λόγω του εμπλουτισμού τους με ψάρια, προσελκύουν κάποια πολύ σημαντικά πουλιά όπως είναι οι Κορμοράνοι και ο Αλιειαετός.

Σημαντικοί βιότοποι είναι και οι απόκρημνες και ήσυχες παραλίες που αποτελούν σημεία συγκέντρωσης αρπακτικών -κυρίως- πουλιών, όπως τα Φαλκόνια της Ελεονώρας. Επιπρόσθετα, τα δάση της Πάφου και του Τροόδους αποτελούν βιότοπους για μεγάλο αριθμό ειδών, όπως το Διπλοσιάχινο και το Περτικοσιάχινο.

Συνολικά, η Κύπρος έχει σήμερα 34 Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά και, με βάση τα επιστημονικά κριτήρια του Birdlife International, οι 30 από αυτές έχουν ήδη αναγνωριστεί ως Ζώνες Ειδικής Προστασίας.

Είναι σημαντικό να προστατέψουμε τον πλούσιο φτερωτό κόσμο του νησιού μας ώστε να τον γνωρίσουν και να τον θαυμάσουν και οι επόμενες γενιές, προστατεύοντας τους σημαντικούς βιότοπους για τα πουλιά.

Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι, Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού