Σήμερα τουλάχιστον 110 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται αρνητικά από τον θόρυβο στις πολυσύχναστες οδούς της Ευρώπης. Οι άνθρωποι χρειάζονται να ξεφύγουν από αυτή τη ρύπανση και να αποκτήσουν πρόσβαση σε «Ήσυχες Περιοχές» για να εργαστούν, να χαλαρώσουν και να ζήσουν μια υγιή ζωή. Σοβαρά προβλήματα υγείας προκύπτουν όταν οι άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι σε μακροχρόνια φασαρία που προέρχεται από αυτοκίνητα στους δρόμους, σιδηροδρομικούς σταθμούς, αεροδρόμια ή βιομηχανίες.

Όλα αυτά αποτελούν ηχορύπανση. Όταν τώρα λέμε «Ήσυχη Περιοχή», σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τον θόρυβο (2002/49/ΕΚ), δεν εννοούμε κατ’ ανάγκη την απόλυτη ησυχία, δηλαδή τη σιωπή, αλλά την ύπαρξη ήχων που στη συντριπτική πλειοψηφία τους προέρχονται από φυσικές ηχητικές πηγές (γεωφυσικοί, βιολογικοί ήχοι), χωρίς την παρέμβαση ανθρωπογενών πηγών θορύβου. Εκτιμάται ότι 20% των Ευρωπαίων πολιτών εκτίθεται σε επίπεδα θορύβου που επιστημονικά θεωρούνται μη-επιτρεπτά (πάνω από 65dB), στις επονομαζόμενες «μαύρες» περιοχές, ενώ ένα 20% κατοικεί σε «γκρίζες» περιοχές (μεταξύ 55 και 65 dB).

Όλο και περισσότερες χώρες λαμβάνουν μέτρα για την ανάδειξη των Ήσυχων Περιοχών με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με μελέτες, αστικές περιοχές με μεγάλα ποσοστά πρασίνου και γενικότερα φυσικών στοιχείων, δείχνουν να «εξουδετερώνουν» τις αρνητικές επιδράσεις του περιβαλλοντικού θορύβου στην ανθρώπινη υγεία.

 

Έρευνα-Παρουσίαση:

Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι,

Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού