Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ilhan Kyuchyuk από τη Βουλγαρία και Vlad Botos από τη Ρουμανία πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στο Υπουργείο Εσωτερικών στη Βιέννη τη Δευτέρα, γιατί η Αυστρία μπλοκάρει την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη συνθήκη Σένγκεν. Στη διαμαρτυρία συμμετείχε και ο Αυστριακός Βουλευτής Helmut Brandstatter.

«Η Βουλγαρία και η Ρουμανία δεν μπορούν να κρατηθούν εκτός Σένγκεν», δήλωσε ο Kyuchyuk στο πρακτορείο BTA. «Και οι δύο χώρες πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη από το 2011, αλλά είναι ‘θύματα’ της αυστριακής εσωτερικής πολιτικής», πρόσθεσε.

«Προστατεύουμε καλά τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Πάνω από 180.000 άτομα που επιθυμούν να περάσουν τα σύνορα της Βουλγαρίας – δηλαδή τα σύνορα της ΕΕ, έχουν επιστραφεί. Αυτό κοστίζει ανθρώπινους, οικονομικούς και πολιτικούς πόρους», πρόσθεσε ο Βούλγαρος Ευρωβουλευτής.

Εξήγησε ότι επέλεξαν τη διαμαρτυρία για να στηρίξουν τις προσπάθειες του Βουλγαρικού κράτους.

Ο Ευρωβουλευτής από τη Βουλγαρία είπε ότι ο καλύτερος τρόπος για τη διασφάλιση του εθνικού συμφέροντος είναι η συγκέντρωση των προσπαθειών της εκτελεστικής εξουσίας, της νομοθετικής εξουσίας, των ευρωβουλευτών, για να κινητοποιηθεί όλο το δυναμικό που έχει στη διάθεσή της η χώρα.

Πηγή: ΚΥΠΕ