Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα το Σχέδιο «Ενοίκιο αντί Δόσης», στο πλαίσιο του οποίου όπως εκτιμάται από το Υπουργείο Οικονομικών θα μπορέσουν να επωφεληθούν περίπου 2500 δυνητικοί δικαιούχοι.

Υπενθυμίζεται ότι με το σχέδιο, συγκεκριμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών που αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις του δανείου τους, θα μπορούν να διαμένουν στην κύρια τους κατοικία ως ενοικιαστές, και ταυτόχρονα θα απαλλάσσονται από το στεγαστικό δάνειο.

Το κράτος θα καλύπτει πλήρως το απαιτούμενο ενοίκιο εκ μέρους των φυσικών προσώπων. Οι ιδιοκτήτες της κύριας κατοικίας, ή συγγενείς τους πρώτου βαθμού, θα μπορούν να επαναγοράσουν την κατοικία μετά την πάροδο πέντε ετών σε ευνοϊκή τιμή, κάτω του επιπέδου των τιμών αγοράς.

Όπως μας έχει διευκρινιστεί το ενοίκιο μπορεί να συνεχιστεί και για μακρύτερη περίοδο σε περίπτωση που δεν υπάρχει δυνατότητα επαναγοράς της κατοικίας.

Οι δικαιούχοι του σχεδίου «Ενοίκιο αντί δόσης» χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
Είναι οι λήπτες δημοσίων επιδομάτων όπως το ΕΕΕ, επιδόματα πολυτέκνων, μονογονιών και άλλα με κόκκινο δάνειο μέχρι €250.000.

Επίσης στο σχέδιο μπορούν να συμμετάσχουν και άτομα που είχαν υποβάλει αίτηση για το Σχέδιο Εστία και αξιολογήθηκαν ως μη βιώσιμοι δανειολήπτες, με κόκκινο δάνειο μέχρι 350 χιλιάδες.

Οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται στην ΚΕΔΙΠΕΣ η οποία ανέλαβε την διεκπεραίωση του σχεδίου., είτε ταχυδρομικώς είτε με φυσική παρουσία.

Σημειώνεται ότι έχει λειτουργήσει και ειδικό τηλεφωνικό κέντρο για να εξυπηρετήσει τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι μπορούν να καλούν στον αριθμό 22743400.