Δημοσιονομική κρίση προκάλεσε στη γερμανική κυβέρνηση η «τρύπα» των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ που προέκυψε με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου περί αντισυνταγματικότητας της χρήσης από το Ταμείο του Κλίματος, κονδυλίων που προορίζονταν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Στην ομιλία του από το βήμα του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου (Bundestag) ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς παραδέχτηκε σήμερα ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης δυσχεραίνει σημαντικά τη δουλειά του κυβερνητικού συνασπισμού. «Αυτή η απόφαση δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα -για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και για όλες τις κυβερνήσεις, και τις μελλοντικές- σε ομοσπονδιακό επίπεδο και στα κρατίδια». 

Μια πραγματικότητα που «δυσχεραίνει την επίτευξη σημαντικών και κοινών στόχων για τη χώρα μας», όπως σημείωσε.

Ως συνέπεια των ανωτέρω το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε «δια περιφοράς», χωρίς να συνεδριάσει, το σχέδιο του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2023, που προβλέπει συνολικό χρέος για το 2023 ύψους 70 δισ. ευρώ, ενώ τώρα θα πρέπει η Bundestag να διαπιστώσει εκ νέου κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που να δικαιολογεί την ανάληψη χρέους υψηλότερου από αυτό που επιτρέπει το κατοχυρωμένο στον Θεμελιώδη Νόμο «φρένο του χρέους».

Η κυβέρνηση στην αιτιολόγησή της επικαλείται τις υψηλές τιμές της ενέργειας συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς επίσης τις καταστροφικές πλημμύρες στην κοιλάδα του ποταμού Αρ το καλοκαίρι του 2021.

 Και για τις δύο περιπτώσεις έχουν συσταθεί ειδικά ταμεία, τα οποία ωστόσο μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης δεν μπορούν να αξιοποιηθούν πλέον με την τρέχουσα μορφή τους, καθώς τα δάνεια που προκύπτουν από τα ειδικά ταμεία θα πρέπει να υπολογίζονται κάθε χρόνο στο φρένο του χρέους και όχι μόνο το έτος κατά το οποίο δημιουργήθηκαν τα ειδικά ταμεία.

Η απόφαση επηρεάζει τόσο το Ταμείο για το Κλίμα και τον Μετασχηματισμό (KTF), αλλά και το Ταμείο για τη Σταθεροποίηση της Οικονομίας (WSF), μέσω του οποίου χρηματοδοτούνταν έως τώρα το φρένο στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και αυτό στην τιμή του φυσικού αερίου: το εν λόγω ταμείο, μάλιστα τερματίζεται στα τέλη του 2023, για αυτό και αποφασίστηκε ότι δεν θα παραταθεί, όπως ήταν προγραμματισμένο, το φρένο του χρέους στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και στην τιμή του φυσικού αερίου μέχρι τον Μάρτιο του 2024.

Ο Καγκελάριος προανήγγειλε το τέλος του φρένου στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και του φρένου στην τιμή του φυσικού αερίου στις αρχές του νέου έτους και αιτιολόγησε την απόφαση αυτή με το επιχείρημα ότι σε όλη τη Γερμανία οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου βρίσκονται και πάλι σε επίπεδα κάτω του ανώτατου ορίου που είχε τεθεί με τα «φρένα» στις τιμές της ενέργειας. Επιπλέον, διευκρίνισε ότι οι αποθήκες φυσικού αερίου είναι γεμάτες σε βαθμό που δεν αναμένονται απότομες αυξήσεις τιμών.

Αρχικός σχεδιασμός ήταν να διαρκέσουν τα λεγόμενα «φρένα» στις τιμές της ενέργειας μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2024.

Ο Σολτς διαβεβαίωσε ότι παρά την κρίση προϋπολογισμού το κράτος θα συνεχίσει να «ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του», καθώς οι τρέχουσες δαπάνες δεν επηρεάζονται: απευθυνόμενος στους πολίτες υπογράμμισε μάλιστα ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν αλλάζει τίποτε στην καθημερινότητά τους».

Ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου CDU, Φρίντριχ Μερτς, προειδοποίησε τον κυβερνητικό συνασπισμό ότι μπορεί να προσφύγει εκ νέου στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης, εάν προχωρήσει σε νέα αναστολή του φρένου του χρέους και για τον προϋπολογισμό του 2024, επικαλούμενη και πάλι κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Όπως δήλωσε ο Μερτς, για τον προϋπολογισμό του 2023 η κυβέρνηση φαίνεται να έχει βρει τρόπο που είναι συμβατός με το Σύνταγμα, ωστόσο δεν βλέπει κάτι αντίστοιχο και για τον προϋπολογισμό του 2024 ούτε και δυνατότητα να υπάρξει συναίνεση για ένα νέο ειδικό ταμείο.

Επιπλέον, ο Μερτς συντάχθηκε με την άποψη του επικεφαλής του CSU και Πρωθυπουργού της Βαυαρίας, Mάρκους Ζέντερ, ο οποίος ζήτησε πρόωρες εκλογές. «Όσο νωρίτερα διαλυθεί αυτή η κυβέρνηση, τόσο καλύτερα για τη Γερμανία», είπε χαρακτηριστικά ο Φριντιχ Μερτς, προσθέτοντας ότι οι ευρωεκλογές θα ήταν ενδεχομένως ένα κατάλληλο χρονικό σημείο, προσθέτοντας ότι οι ευρωεκλογές θα ήταν ενδεχομένως ένα κατάλληλο χρονικό σημείο.

Πηγή: ΚΥΠΕ