Το νομοσχέδιο αποτελεί μέρος της συνολικότερης δέσμης μέτρων της κυβέρνησης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τους ευάλωτους δανειολήπτες και τις εκποιήσεις, δήλωσε με το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Με το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί αύριο στην Βουλή αφού έτυχε του απαραίτητου νομοτεχνικού ελέγχου, διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής των αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.

Ειδικότερα για σκοπούς αναδιάρθρωσης ενός δανείου, θα μπορεί να οριστεί διαμεσολαβητής για τρείς λόγους:

  • Σε τερματισμένη πιστωτική διευκόλυνση, δάνειο δηλαδή, κατά την ημερομηνία εφαρμογής του τροποιητικού νόμου. Οι χρεώστες θα μπορούν να αποταθούν στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο εντός έξι μηνών από την ημερομηνία εφαρμογής του νόμου
  • Σε δάνειο που πωλήθηκε σε εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων
  • Σε δάνειο ύψους μέχρι 350 χιλιάδων ευρώ, που εξασφαλίζεται από επαγγελματική στέγη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο Ενιαίος Φορέας εξώδικης επίλυσης διαφορών χρηματοοικονομικής φύσης, διευρύνεται και το συμβούλιο του θα απαρτίζεται από δύο εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών και ένα του Υπουργείου Εμπορίου, τρείς εκπροσώπους επιχειρήσεων του χρηματοικονομικού τομέα κατόπιν εισηγήσεων του συνδέσμου τους, και ένα εκπρόσωπο των καταναλωτών κατόπιν εισήγησης των συνδέσμων που τους εκπροσωπούν

Αποφασίστηκε ο σαφής διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων του διοικητικού συμβουλίου και του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, καθώς επίσης και ο καθορισμός των αρμοδιοτήτων του βοηθού Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση του Υπ. Άμυνας η οποία αφορά την υποστήριξη την συμμετοχή κυπριακών οντοτήτων κοινοπραξίες έργων του ευρωπαϊκού ταμείου άμυνας.