Είναι βασική στρατηγική μας επιδίωξη η διαφύλαξη της υλικής και άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ανέφερε την Παρασκευή η Υφυπουργός Πολιτισμού, Δρ Βασιλική Κασσιανίδου, απευθύνοντας χαιρετισμό στο Διεθνές Συνέδριο του Καραβά με τίτλο «Η Δαντέλα Φερβολιτές, στοιχείο της κοινής ευρωπαϊκής μας κληρονομιάς».

«Ως Υφυπουργείο Πολιτισμού στεκόμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες στο έργο που επιτελείτε εσείς οι κατεχόμενοι Δήμοι μας τόσο στην ενίσχυση των δεσμών με την πατρώα γη όσο και στη διατήρηση ζωντανής της μνήμης της κληρονομιάς μας, των ηθών και των εθίμων, αναδεικνύοντας τον πλούτο της κατεχόμενης γης μας», είπε αρχικά η κ. Κασσιανίδου.

Αναφερόμενη στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά, η Υφυπουργός υπέδειξε ότι αυτή «πρέπει να μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά, να αναπροσαρμόζεται συνεχώς από τις κοινότητες και τις ομάδες σε συνάρτηση με τις ανάγκες τους, το περιβάλλον τους και την αλληλεπίδρασή τους με τη φύση και την ιστορία τους».

«Είναι παράλληλα σημαντική η κατανόηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς ξένων λαών και άλλων κοινοτήτων. H ενίσχυση του διαπολιτισμικού διαλόγου ενθαρρύνει τον αμοιβαίο σεβασμό της διαφορετικότητας, ενώ αναδεικνύει μέρος της κοινής μας πολιτιστικής κληρονομιάς με άλλες χώρες», σημείωσε.

«Ως Υφυπουργείο Πολιτισμού, στόχο έχουμε η άυλη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας να μην εγκαταλειφθεί, αλλά να επιβιώνει ως αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό της πολιτιστικής ταυτότητάς μας», τόνισε η κ. Κασσιανίδου, προσθέτοντας ότι «η διαφύλαξη τόσο της υλικής και άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, εμπίπτει στις βασικές στρατηγικές μας επιδιώξεις».

Συγκεκριμένα, η Υφυπουργός Πολιτισμού είπε πως, «σε ό,τι αφορά στους Παραδοσιακούς Κλάδους και Τεχνικές χειροτεχνικής πρακτικής, επικεντρωνόμαστε στη διατήρηση και ανάπτυξη της Χειροτεχνίας μέσα από τη συστηματική καταγραφή, τη γνώση των δεδομένων του κλάδου και τον έλεγχο ποιότητας πιστοποιημένων παραγωγών και γνησιότητας των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά».

Σκοπός, μέσα από την αρμόδια Υπηρεσία της Κυπριακής Χειροτεχνίας του Υφυπουργείου, εξήγησε η κ. Κασσιανίδου, είναι επίσης και η ανάπτυξη της σύγχρονης χειροτεχνίας, η οποία θα συμβάλει παράλληλα στην οικονομική ανάπτυξη του κλάδου της χειροτεχνίας. Πρόσθεσε ότι οι τομείς της χειροτεχνίας «αποτελούν μέρος ενός δυναμικού κλάδου παραγωγικής και εμπορικής δραστηριότητας με εξειδικευμένες αγορές και ειδικές κατηγορίες καταναλωτών, οι οποίοι χρειάζονται τη στήριξη και την προώθηση μέσα από δικές μας δράσεις».

Ακόμη, η Υφυπουργός επεσήμανε ότι προωθείται η εκπαίδευση τεχνιτών για τη διατήρηση των τεχνικών χειροτεχνικής πρακτικής, όπως η κεντητική, η υφαντική και άλλες, για την ενίσχυση της διάσωσης τεχνικών χειροτεχνικής πρακτικής και μετάδοσης της γνώσης σε επόμενες γενιές.

Παράλληλα, συνέχισε, «προσπαθούμε να διευρύνουμε συνεχώς τον κύκλο εργασιών των τομέων αυτών με την αύξηση των σημείων πώλησης προϊόντων όπως σε καταστήματα μουσείων, ξενοδοχειακών μονάδων και στους αερολιμένες της Κύπρου, ενώ τα προσφέρουμε ως δώρα σε ξένους αξιωματούχους με στόχο δυναμικά να προωθήσουμε το πολιτιστικό προϊόν, αλλά και τον πολιτισμό μας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό».

Καταληκτικά, η κ. Κασσιανίδου υπέδειξε ότι «η μνήμη συνιστά τον πιο αξιόπιστο παράγοντα διατήρησης της ιστορικής και εθνικής μας ταυτότητας», προσθέτοντας ότι η προβολή και η ανάδειξη της παράδοσης και του πολιτισμού μας μπορούν να αποτελέσουν ένα από τα ισχυρότερα όπλα ενάντια στη λησμονιά και ένα μέσο στη διατήρηση άσβεστης της μνήμης των κατεχόμενων εδαφών.

Πηγή: ΚΥΠΕ