Σε αρκετές βιομηχανικές περιοχές όπου εργάζονται εκατοντάδες υπάλληλοι δεν τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες ασφαλείας, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται τεράστιοι σοροί από σκύβαλα που οδηγούν σε πυρκαγιές, με τις οποίες τίθενται σε άμεσο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Αυτό διαφάνηκε στην σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εσωτερικών Βουλής στο πλαίσιο συζήτησης πρότασης νόμου των βουλευτών Σταύρου Παπαδούρη και Κυριάκου Χατζηγιάννη, η οποία προβλέπει την δυνατότητα εγκατάστασης συστημάτων ηλεκτρονικής παρακολούθησης (καμερών δηλαδή) σε βιοτεχνικές και βιομηχανικές περιοχές.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών συμφώνησε με την πρόταση σημειώνοντας ότι αντίστοιχη διάταξη πρέπει να εισαχθεί και στον περί κοινοτήτων Νόμο έτσι ώστε να γίνει να υπάρχει καλύτερη πρόληψη για των δασικών πυρκαγιών.

Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής ανέφερε ότι ήδη προωθείται η εγκατάσταση αισθητήρων σε κρίσιμα σημεία των βιομηχανικών περιοχών, ώστε να εντοπίζονται εν τη γενέσει τους οι πυρκαγιές.

Με την πρόταση συμφώνησε και η Ένωση Δήμων. Εκπρόσωπος της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ανέφερε ότι η τοποθέτηση των καμερών θα πρέπει να συνάδει με τον γενικό κανονισμό για τα προσωπικά δεδομένα.

Ιδιαίτερη αναφορά για την επικινδυνότητα που υπάρχει από την απόρριψη σκυβάλων έγινε για βιομηχανική περιοχή Ύψωνα.

Σε δηλώσεις του στον Σταθμό μας ο Δήμαρχος Ύψωνα Παντελής Γεωργίου επισήμανε ότι η ψήφιση της πρότασης είναι σημαντική για να σταματήσουν οι παράνομες απορρίψεις επικίνδυνων υλικών και πρόσθεσε ότι είναι επίσης σημαντική η τοποθέτηση καμερών σε περιοχές πέριξ των βιομηχανικών ζωνών, όπου η ενδεχόμενη πρόκληση πυρκαγιάς, μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες καταστροφές.

Υπάρχει όπως είπε, και η πτυχή της απομάκρυνσης των αποβλήτων, της οποίας το κόστος μόνο στη βιομηχανική περιοχή του Ύψωνα φτάνει τις €400.000 ευρώ. Συνολικά, 925 φορτηγά μάζεψαν μπάζα από διάφορα σημεία στον Ύψωνα σε ένα χρόνο, μας είπε.