Την πεποίθηση ότι η Λεμεσός με το λαμπρό πολιτιστικό παρελθόν και μέλλον έχει όλα τα εχέγγυα να επιτύχει στην προσπάθεια να διεκδικήσει τον επίζηλο τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύσας της Ευρώπης για το 2030, τονίζοντας τα οφέλη για τις πόλεις που κερδίζουν το θεσμό, εξέφρασε ο δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης.

Πρόσθεσε πως αναγνωρίζοντας πως η προσπάθεια δεν είναι  μόνο δική του υπόθεση, αλλά ολόκληρης της επαρχίας Λεμεσού δημιούργησε τον  Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Λεμεσός 2030, στο συμβούλιο του οποίου τοποθέτησε σημαντικές προσωπικότητες της πόλης, απ’ όλα τα επίπεδα, προκειμένου να ετοιμάσουν την πρόταση και να σχεδιάσουν υλοποιήσουν το έργο της Πολιτιστικής πρωτεύουσας.  Ευχαρίστησε δε, τους εκατοντάδες ανθρώπους του πολιτισμού που θα εμπλακούν στη διαδικασία.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Οργανισμού Ανδρέας Πίττας, υπέδειξε πως η υποψηφιότητα για τον σημαντικότερο πολιτισμικό θεσμό στην Ευρώπη, σημαίνει μια μεγάλη ευκαιρία για τη Λεμεσό, ανεξαρτήτως της έκβασης της ως κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της.  Εξέφρασε δε την πεποίθηση πως ο πολιτισμός αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία κι ένα ισχυρό εργαλείο «να σκεφτούμε αλλιώς την πόλη μας κοιτώντας προς το μέλλον να επαναπροσδιορίσουμε πως θέλουμε την πόλη μας σε 10 η 20 χρόνια».

Είπε ακόμη πως αυτή διαδικασία  οδηγεί τη Λεμεσό στον εντοπισμό όχι των πολλών πλεονεκτημάτων, αλλά των προκλήσεων της, ώστε να προχωρήσει σε μια σφαιρική βιώσιμη ανάπτυξη και κάλεσε όλους να συστρατευτούν σε αυτή την προσπάθεια συνδιαμορφώνοντας την πρόταση κι πρόγραμμα της Λεμεσού προσθέτοντας πως φιλοδοξία του οργανισμού, είναι να αναδείξει  της προκλήσεις και τις σκοτεινές πλευρές της Λεμεσού αλλά και της Ευρώπης, να αφουγκραστούμε παγκόσμια ζητήματα και προκλήσεις.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Λεμεσός 2030,  Ελεάνα Αλεξάνδρου, ανέφερε πως η διεκδίκηση της πολιτιστικής  πρωτεύουσας αποτελεί ουσιαστική ευκαιρία για ενεργοποίηση του τεράστιου δυναμικού της πόλης με συμμετοχικές διαδικασίες, «να δούμε που βρισκόμαστε και πως πρέπει να ονειρευτούμε και να φανταστούμε πως ζούμε στη Λεμεσό τις προκλήσεις που έχει ποιο είναι το διακύβευμα με το μέλλον της πόλης μας .

Είπε ακόμη πως όλο αυτό το διάστημα ο οργανισμός έχει συναντηθεί και έχει συζητήσει με φορείς και προσωπικότητες από ολόκληρο το φάσμα των κοινοτήτων και οργανωμένων συνόλων που την αποτελούν, αλλά εγκαινίασε και ανοιχτό γραφείο κάθε Δευτέρα, για να δέχεται όποιο επιθυμεί να συνδράμει.

Πρόσθεσε πως  θα γίνουν κι άλλες συναντήσεις με όλους που ενδιαφέρονται, χωρίς ραντεβού αφού ο οργανισμός αποπειράται να ενεργοποιήσει ολόκληρη την πόλη, όχι μόνο καλλιτέχνες,  για να έρθει στο τέλος να κρατήσει τα πιο σημαντικά, από αυτά που θα συλλέξει.

Το γραφείο όπως ανήγγειλε θα γίνει και κινητό, για να πάει στη γιορτή του κρασιού για παράδειγμα, η σε μια γωνιά μιας συνοικίας της Λεμεσού.

Η Ελεάνα Αλεξάνδρου είπε ακόμη που κυκλοφόρησε σήμερα ο παλμογράφος ένα σύντομο ερωτηματολόγιο σε 2 γλώσσες, ως μετρητής παλμού για την πόλη μέσω του οποίου όλοι οι λεμεσιανοί μπορούν να εκφράσουν απόψεις, για την πόλη τους.