Η στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ θα σταματήσει εάν οι Αρμένιοι αυτονομιστές “καταθέσουν τα όπλα”, δήλωσε ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Πρόκειται για τις πρώτες δηλώσεις του μετά την επίθεση που εξαπέλυσε χθες το Αζερμπαϊτζάν στον διαφιλονικούμενο θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η προεδρία του Αζερμπαϊτζάν σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα αναφέρει ότι ο άμαχος πληθυσμός και οι υποδομές δεν βρίσκονται στο στόχαστρο και μόνο θεμιτοί στρατιωτικοί στόχοι καταστρέφονται.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι, εκπρόσωποι των Αρμενίων που ζουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ προσκλήθηκαν σε διάλογο “πολλές φορές” από την προεδρία του Αζερμπαϊτζάν για να “συζητήσουν το ζήτημα της επανένταξής” τους στο Αζερμπαϊτζάν, “αλλά αρνήθηκαν”.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση, ο Αλίεφ σημείωσε επίσης ότι ο αζέρικος στρατός εξαπέλυσε αυτή την επιχείρηση μετά τον θάνατο χθες στην περιοχή αυτή “αμάχων και αστυνομικών” από την έκρηξη ναρκών και κατηγόρησε Αρμένιους δολιοφθορείς για την τοποθέτηση των εκρηκτικών αυτών μηχανισμών.

Επίσης υπογράμμισε ότι οι “λεγόμενες προεδρικές εκλογές” που διοργανώθηκαν στις 9 Σεπτεμβρίου από τους Αρμένιους αυτονομιστές συνιστούσαν “την συνέχιση των σκόπιμων προκλήσεων κατά της κυριαρχίας του Αζερμπαϊτζάν” και προκάλεσαν επίσης αυτήν την στρατιωτική επιχείρηση.

Το Μπακού ξεκίνησε χθες στρατιωτική επιχείρηση στην αυτονομιστική αυτή περιοχή του Αζερμπαϊτζάν, την οποία διεκδικεί το Γερεβάν εδώ και δεκαετίες και η οποία κατοικείται κυρίως από Αρμένιους.

Από τις μάχες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 27 άνθρωποι, εκ των οποίων δύο άμαχοι, και πάνω από 200 έχουν τραυματιστεί στον θύλακα αυτόν, απ’ όπου απομακρύνθηκαν περίπου 7.000 κάτοικοι και εκκενώθηκαν 16 περιοχές, σύμφωνα με τους αυτονομιστές.

Από την πλευρά του το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι δύο άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στις ζώνες που τελούν υπό τον έλεγχό του.

Το περιοδικό Newsweek σε σχόλιο του αναφέρει ότι η χθεσινή ανάφλεξη των συγκρούσεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ δημιουργεί ένα πιθανό πολιτικό δίλημμα τόσο για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν όσο και για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Πούτιν έχει εμβαθύνει προσφάτως τους δεσμούς της Ρωσίας με το Αζερμπαϊτζάν υπογράφοντας μια πολιτικοστρατιωτική συμφωνία με τη χώρα λίγες μόνο ημέρες πριν ξεκινήσει την εισβολή του στην Ουκρανία.

Η Αρμενία, ωστόσο, αποτελεί στενό σύμμαχο της Ρωσίας για καιρό και αναμένει ότι η Μόσχα, εγγυήτρια δύναμη της εκεχειρίας του 2020 που διαθέτει ειρηνευτικές δυνάμεις στην περιοχή, θα δράσει για να «σταματήσει την αζέρικη επίθεση».

Μάλιστα, χθες το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας κάλεσε τη Μόσχα να δώσει το «πράσινο φως» ώστε να επέμβουν οι 2.000 Ρώσοι στρατιώτες που βρίσκονται στην περιοχή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, Ναυτεμπορική