Η θέση της Τουρκίας είναι αυτή που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο θέμα του διορισμού ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό και για αυτό μετά τη συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την Τρίτη, στη Νέα Υόρκη, θα διαφανεί αν υπάρχουν προοπτικές να προχωρήσει το θέμα αυτό εκτιμά η Λευκωσία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Γκουτέρες αναμένεται να ρωτήσει τον κ. Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους αν δέχεται να γίνει ο διορισμός αυτός ή όχι. Οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως αν υπάρξει αρνητική τοποθέτηση στο να προχωρήσει ο ΓΓ του ΟΗΕ στον διορισμό κάποιου που θα διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών είναι σημαντικό το πως θα δικαιολογηθεί αυτό, αφού ο διορισμός αυτός δεν σημαίνει και επανέναρξη των συνομιλιών.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές ανέφεραν επίσης πως ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος θα συναντηθεί το Σάββατο με τον ΓΓ του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη δεν θα λάβει αποφάσεις χωρίς καθοδήγηση από πλευράς Τουρκίας, ενώ επεσήμαναν και τη σημασία για το Κυπριακό της συνάντησης στην αμερικανική μεγαλούπολη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Σε σχέση με το θέμα της ονοματολογίας για τον διορισμό του ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ σημείωσαν πως οι Αμερικανοί ήδη κάνουν κάποιες σκέψεις που όπως εκτιμάται, συζητούν, και με τον κ. Γκουτέρες.

Για τα ενεργειακά, οι διπλωματικές πηγές υπογράμμισαν τη σημασία του να υπάρξει κατάληξη με τη Chevron στην κατεύθυνση προς την οποία θα προχωρήσουν σε σχέση με την ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη, σημειώνοντας πως για το θέμα αυτό υπάρχει πολύ ενδιαφέρον και από την αμερικανική κυβέρνηση.

Με την Exxon, εξάλλου, θα εξεταστεί το πως θα επιταχυνθούν χρονικά κάποιες ενέργειες που πρέπει η εταιρεία να κάνει εντός του 2024.

Για το θέμα της μεταφοράς του φυσικού αερίου, οι διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως το σημαντικό είναι αξιοποιηθεί η Κύπρος για τη μεταφορά του στην Ευρώπη, αλλά δεν αποκλείουν μέρος των ποσοτήτων να πηγαίνει στην Αίγυπτο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ