Αποπέμφθηκε από το πόστο του ως διοικητής του Στρατιωτικού Γεωγραφικού Ινστιτούτου ο Ιταλός στρατηγός Ρομπέρτο Βανάτσι μετά τον σάλο που προκάλεσε ένα βιβλίο του με ρατσιστικό και ομοφοβικό περιεχόμενο, σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Σε επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο, το υπουργείο Άμυνας δεν διέψευσε τα δημοσιεύματα περί αποπομπής του Βανάτσι.

Στο βιβλίο του με τίτλο «Ο κόσμος άνω κάτω», που κυκλοφόρησε στις 10 Αυγούστου, ο 54χρονος Βανάτσι, πρώην αρχηγός επίλεκτου Σώματος Αλεξιπτωτιστών και μέχρι πρότινος διοικητής του Στρατιωτικού Γεωγραφικού Ινστιτούτου παρουσιάζεται ως «απόγονος του Ιούλιου Καίσαρα». Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο στρατηγός Βανάτσι υπηρέτησε στη Σομαλία, τη Ρουάντα, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη. «Αγαπητοί ομοφυλόφιλοι, δεν είστε φυσιολογικοί, χωνέψτε το», αναφέρει μεταξύ άλλων, σύμφωνα με αποσπάσματα του βιβλίου που δημοσιεύτηκαν σε ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Ο Ιταλός στρατηγός αποδοκιμάζει επίσης «αμφιλεγόμενους κανόνες ένταξης και ανεκτικότητας, που επιβάλλονται από τις μειονότητες». Επιτίθεται στη μαύρη βολεϊμπολίστρια Πάολα Ενόγκου, που αγωνίζεται στην εθνικής Ιταλίας, λέγοντας: «Η Πάολα Ενόγκου είναι ιταλικής υπηκοότητας, αλλά είναι προφανές ότι τα χαρακτηριστικά της δεν αντιπροσωπεύουν την ιταλικότητα».

Χθες, ο υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροσέτο, στενός σύμμαχος της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, καταδίκασε τα «παραληρήματα» του Βανάτσι. «Ο στρατηγός (Ρομπέρτο) Βανάτσι εκφράζει απόψεις που δυσφημούν τον στρατό (…) και το Σύνταγμα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Κροσέτο. Το υπουργείο Άμυνας «θα κινήσει την προβλεπόμενη πειθαρχική διαδικασία», ανέφερε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι δεν είχε «ενημερωθεί για το περιεχόμενο του βιβλίου, το οποίο δεν υποβλήθηκε προς έγκριση από τη στρατιωτική ιεραρχία».

«Δεν καταλαβαίνω γιατί να υπαναχωρήσω για ένα βιβλίο στο οποίο εκφράζω τις σκέψεις μου, χωρίς να προσβάλλω κανέναν», είπε σήμερα μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Rette 4 σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι θέσεις του προκάλεσαν κύμα οργισμένων αντιδράσεων από την αριστερά, ενώ οι βουλευτές της δεξιάς και της ακροδεξιάς παρέμειναν σιωπηλοί.

Η άνοδος στην εξουσία της Τζόρτζια Μελόνι, ηγέτιδας του ακροδεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας, προκάλεσε φόβους στους Ευρωπαίους σχετικά με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με τη Γαλλία να εκφράζει έντονη ανησυχία.