Εδώ και αρκετά χρόνια προτείνουμε στις κυβερνήσεις να δώσουν κίνητρα για την δημιουργία ποιοτικών οίκων ευγηρίας με καταρτισμένο προσωπικό και να προωθήσουν σειρά μέτρων στήριξης για τα ηλικιωμένα άτομα τόνισε μιλώντας στην εκπομπή του Σταθμού μας «Ελεύθερα κι Ωραία» ο Πρόεδρος παρατηρητήριου τρίτης ηλικίας Δήμος Αντωνίου.

Υπάρχουν οίκοι ευγηρίας που είναι πρότυπα σημείωσε ο κ. Αντωνίου. Υπενθύμισε ωστόσο ότι για το 10% των γηροκομείων με βάση έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως καταγγέλθηκε ότι εφαρμόζουν κακές πρακτικές, και πολλά από αυτά εξακολουθούν να λειτουργούν.

Ο πρόεδρος του παρατηρητηρίου τρίτης ηλικίας που δραστηριοποιείται στην Λεμεσό ανέφερε ακόμα ότι στα σπίτια παρατηρούνται σιωπηλά εγκλήματα σε βάρος των ατόμων αυτών και πως στις 8 του μηνός θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό την αρμόδια Υπουργό Δικαιοσύνης και την Αστυνομία για τα θέματα κακοποίησης ατόμων τρίτης ηλικίας.

Από την πλευρά της η γερονολόγος Μαρίνα Πολυκάρπου επισήμανε ότι η κακοποίηση συνήθως προέρχεται από τα άτομα που επιφορτίζονται αποκλειστικά με την ευθύνη της φροντίδας των ατόμων αυτών, συγγενείς ή οικιακές βοηθοί που έχουν μεγάλο συναισθηματικό και σωματικό φόρτο, χωρίς βοήθεια από κανέναν.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την εκπομπή εδώ: