Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα επανεξεταστεί το θέμα του συρματοπλέγματος μήκους 11 χιλιομέτρων που τοποθετήθηκε στην πράσινη γραμμή από τον Αστρομερίτη μέχρι το Ακάκι, καθώς η νέα κυβέρνηση στηριζόμενη στα στοιχεία που έχει ενώπιον του το Υπουργείο Εσωτερικών, θεωρεί ότι απέτυχε το μέτρο της τοποθέτησης τεχνητών εμποδίων.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την περσινή χρονιά, μερικούς μήνες μετά την τοποθέτηση του συρματοπλέγματος, τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκαν στην Βουλή κατέδειξαν ότι οι ροές μεταναστών είχαν αυξηθεί, ενώ αρκετοί διακινητές χρησιμοποιούσαν πλέον άλλες διόδους. Σημειώνεται πως με βάση τα ίδια στοιχεία, το συρματόπλεγμα που τοποθετήθηκε επί Υπουργίας του κ. Νουρή κόστισε 2 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί και στα 184 χιλιόμετρα της γραμμής αντιπαράταξης συρματόπλεγμα η πρόθεση της κυβέρνησης, είναι ο τερματισμός της τοποθέτησης φυσικών εμποδίων στην πράσινη γραμμή.

Παράλληλα θα βελτιωθεί η επιτήρηση αξιοποιώντας την τεχνολογία για έγκαιρη προειδοποίηση και η επιτήρηση της πράσινης γραμμής από ειδικούς αστυφύλακες, οι οποίοι έχουν προσληφθεί από την Αστυνομία Κύπρου.

Όπως πληροφορούμαστε τοπικές αρχές και ομάδες επηρεαζομένων κατοίκων θα πραγματοποιήσουν σήμερα σύσκεψη, προκειμένου να υποβάλουν εκ νέου το αίτημα τους για απομάκρυνση του συρματοπλέγματος στον Υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Ιωάννου. Κάτοικοι, γεωργοί και άλλοι επαγγελματίες διαμαρτύρονται εδώ και μήνες, λόγω των δυσκολίων διακίνησης στις περιουσίες τους που βρίσκονται εντός της νεκρής ζώνης.

Σημειώνεται ότι οι ροές μεταναστών κατά τη φετινή χρονιά, έχουν μειωθεί. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, το τελευταίο τετράμηνο (Μαρτίου – Ιουλίου) οι αιτήσεις ασύλου μειωθήκαν κατά 53% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Παράλληλα, αυξήθηκαν και οι επιστροφές και επαναπροωθήσεις μεταναστών στις χώρες τους, για την ίδια περίοδο. Η εξέλιξη αυτή, αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην πρόσληψη επιπλέον 27 υπαλλήλων στην Υπηρεσία Ασύλου, για ταχεία εξέταση των αιτήσεων.

Δρομολογείται η πρόληψη άλλων 25 υπαλλήλων, κάτι που εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του αριθμού των συσσωρευμένων αιτήσεων, μέσα από ένα σαφές χρονοδιάγραμμα.

Το τελευταίο δίμηνο, έχουν παρατηρηθεί αρκετές αφίξεις μεταναστών διά μέσου της θαλάσσιας οδού. Για το λόγο αυτό ο υπουργός Εσωτερικών, μετέβη στον Λίβανο για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών που προέρχονται από την Ανατολική Μεσόγειο.