Αφού έσβησαν οι φωτιές και γλυτώσαμε τα χειρότερα… αEnναζητούνται άμεσες λύσεις για τα γυμνά καλώδια που διασχίζουν το δάσος της Πάφου, τα οποία σύμφωνα με το τμήμα Δασών ήταν η αιτία της προχθεσινής μεγάλης πυρκαγιάς που απείλησε έναν από τους σημαντικότερους πνεύμονες πρασίνου.

Μετά την αλληλοεπίρριψη ευθυνών μεταξύ του Τμήματος Δασών και της ΑΗΚ και με στόχο να μην γίνουμε στο ίδιο έργο θεατές, ο Υπουργός Γεωργίας Πέτρος Ξενοφώντος, όπως ανέφερε στο κρατικό ραδιόφωνο, ζήτησε όπως εντός της ημέρας η ΑΗΚ εξεύρει άλλο τρόπο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στον δασικό Σταθμό του Σταυρού της Ψώκας. Πιο συγκεκριμένα, ζήτησε να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά στον Σταθμό, ώστε να λειτουργεί αυτόνομα.

Ο κ. Ξενοφώντος ανέφερε ακόμα ότι αναμένει ενημέρωση από το Τμήμα Δασών για άλλες τοποθεσίες όπου παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα ώστε να αντιμετωπιστούν. Όσον αφορά τα ζητήματα ποιοτικής στελέχωσης του Τμήματος Δασών ο Υπ. Γεωργάις τόνισε ότι αποτελεί προτεραιότητα του η επαναλειτουργία του δασικού κολλεγίου για το οποίο σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις.

Ο διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου δήλωσε σήμερα ότι ενημέρωσε την ΑΗΚ πως δεν χρειάζεται να επιδιορθωθεί το καλώδιο που φαίνεται ότι προκάλεσε την μεγάλη πυρκαγιά, επαναλαμβάνοντας ότι από τον Ιούνιο του 2020 απέστειλε στην Αρχή Ηλεκτρισμού επιστολή επισημαίνοντας το συγκεκριμένο πρόβλημα. Όπως ανέφερε, υπάρχουν χιλιόμετρα άλλων καλωδίων που ηλεκτροδοτούν κοινότητες ή που διασχίζουν δάση και θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα.

Σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά παρά την κοινότητα Ακουρδάλια που ξέσπασε χθες το απόγευμα ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δήλωσε πως δεν ήταν τυχαία, σημειώνοντας ότι ξέσπασαν την ίδια ώρα τρείς διαφορετικές εστίες, στην πορεία αγροτικού δρόμου. Επεσήμανε ότι για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που κινείτο απειλητικά προς την κοινότητα, κινητοποιήθηκε το σύνολο της πυροσβεστικής δύναμης της επαρχίας Πάφου.

Καπνός και αναθυμιάσεις συνεχίζουν να παρατηρούνται στην περιοχή γύρω από τον ΟΕΔΑ Πεντακώμου μετά την κατάσβεση της φωτιάς, με τους κατοίκους των γύρω κοινοτήτων να αναμένουν, την παρέμβαση του κράτους, όπως ανέφερε ο Κοινοτάρχης Καλαβασού Λευτέρης Φωκά.