Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Ρόδο όπου μαίνεται ανεξέλεγκτα τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά σε τρία μέτωπα, κάτι που ανάγκασε περισσότερους από 19 χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια ή τα καταλύματα που διέμεναν.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, δίνουν μάχη για να περιορίσουν τις φλόγες, βόρεια, κεντρικά και νότια του νησιού, ωστόσο οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο τους.

Τα ξημερώματα εκκενώθηκαν τα χωριά Μάσαρη, Μαλώνας και Χαράκι, και νωρίτερα οι περιοχές Λίνδος, Κάλαθος, Πεύκοι και Γεννάδι.

Στην περιοχή Κιοτάρι, κάηκαν τρία πολυτελή ξενοδοχεία, επιχειρήσεις, σπίτια και οχήματα. Οκτώ άτομα διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία λόγω αναπνευστικών προβλημάτων.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ευρεία επιχείρηση εκκένωσης.

Τουλάχιστον 4.000 τουρίστες απομακρύνθηκαν από τα ξενοδοχεία που διέμεναν, αρκετοί χωρίς να προλάβουν να πάρουν τα προσωπικά τους αντικείμενα, από αυτούς 2.500 απεγκλωβίστηκαν δια θαλάσσης με τη συνδρομή του λιμενικού σώματος και ιδιωτικών σκαφών.

 

Από ανθρώπινο χέρι;

Ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος στην Ελλάδα, Γιάννης Αρτοποιός, δήλωσε ότι είναι σε εξέλιξη η προανακριτική έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς.

Ο κ. Αρτοποιός ανέφερε πως οι πυρκαγιές φαίνεται ότι τέθηκαν από ανθρώπινο χέρι και θα εξεταστεί κατά πόσο είναι από αμέλεια ή από πρόθεση.

Και Πρόσθεσε ότι «Έχουν κληθεί αρκετά άτομα για καταθέσεις και θα κληθούν και άλλα».

Την ώρα που περίπου 50 χιλιάδες εκτάρια γης έχουν γίνει στάχτη, στο νησί επιχειρούν 266 πυροσβέστες, 16 πεζοπόρα τμήματα, 49 οχήματα, 5 ελικόπτερα και 10 αεροσκάφη, ενώ αναμένονται ενισχύσεις.